Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг представи на западните съюзници предложения за укрепване на източния фланг на Алианса. От Москва се очаква да оцени това като нарушение на Учредителния акт НАТО-Русия, съобщи ДПА, позовавайки се на дипломатически източници.

Подробности за предложенията все още не са предоставени. Източници на ДПА обаче отбелязват, че идеите на Столтенберг са в противоречие с някои разпоредби на Учредителния акт.

Военният министър: С или без забяването на F-16, положението във ВВС е критично

„Днес министрите на отбраната на НАТО възложиха на военните командири да изготвят планове за укрепване на източния фланг на Алианса след нахлуването на Русия в Украйна“, съобщи ръководителят на НАТО Йенс Столтенберг. "На сушата новата ни позиция трябва да включва значително повече сили в източната част на Алианса, в по-висока степен на готовност, с повече предислоцирано оборудване и доставки", заяви Столтенберг пред репортери.

Ръководителят на НАТО заяви обаче, че Алиансът не планира да изпраща сили в Украйна, след като Полша го призова да разположи мироопазваща мисия.

"Призоваваме Русия, президента Путин да изтегли силите си, но нямаме планове за разполагане на войски на НАТО на място в Украйна", заяви Столтенберг след среща на министрите на отбраната на НАТО.

Компромисен вариант: Кремъл предложи Украйна да е неутрална държава, Киев отхвърли

На 25 февруари Столтенберг заяви, че Учредителният акт "не функционира, защото една страна - Русия - го нарушава от години". Той заяви, че споразумението се основава на "ключови принципи, сред които са зачитането на териториалната цялост и суверенитета на всички страни, включително Украйна".

БГНЕС