/ БТА

Малко след като бе съобщено за освобождаването от длъжност на Дмитрий Рогозин начело на руската космическа корпорация "Роскосмос", тя заедно с американското космическо управление НАСА обявиха, че са сключили споразумение за съвместни полети на екипажи на пилотируеми космически кораби на Русия и САЩ, предадоха световните агенции.

Договорът е бил подписан още в четвъртък, се казва в съобщение на "Роскосмос". В него се допълва, че споразумението отговаря на интересите и на двете страни и ще допринесе за развитието на сътрудничеството в рамките на Международната космическа станция и за ефективната реализация на проекти за изследване и усвояване на космическото пространство за мирни цели.

Путин уволни шефа на „Роскосмос“, заплашил България с ядрени ракети

Съгласно договора в случай на извънредна ситуация, свързана с отмяна или забавяне на планирано изстрелване на руски или американски космически кораб, ще се гарантира присъствието на борда на МКС на най-малко един космонавт и един астронавт.

В него е записано още, че руската космонавтка Анна Кикина става член на основния екипаж на американския космически кораб "Дракон", чието изстрелване е планирано за есента на 2022 г. В състава на основния екипаж на кораба, който ще излети от Кейп Канаверал във Флорида, освен рускинята влизат още и астронавтите на НАСА Никълъс Ман, който ще бъде командир и Джош Касада, който ще бъде пилот, и астронавтът от японската космическа агенция Коичи Ваката.

Съгласно договора в състава на основния екипаж на полета на кораба "Союз МС-22", планиран за 21 септември 2022 г. от космодрума Байконур, пък влиза американският астронавт Франсиско Рубио, който е борден инженер. Още в екипажа са руските космонавти Сергей Прокопиев, който е командир, и Дмитрий Петелин, който е борден инженер.

Руски космонавти отпразнуваха завладяването на Луганска област

Споразумението  бе сключено в момент, в който Западът се опитва да изолира Русия заради войната в Украйна. То де факто подновява съвместните полети на руснаци и американци до МКС, които имаше и в миналото, допълва Франс прес.

БТА