/ БТА
Руски космонавти, намиращи се на борда на Международната космическа станция, отпразнуваха днес превземането на Луганска област, предаде Ройтерс.

Руската космическа агенция "Роскосмос" описа успеха на руската армия като „ден на освобождението, който се празнува както на Земята, така и в Космоса“.

Агенцията разпространи снимки на космонавтите Олег Артемиев, Денис Матвеев и Сергей Корсаков, на които те държат знамената на самопровъзгласилите се Донецка народна република и Луганска народна република.

Путин поздрави руските военни, участвали в боевете край Луганск

"Жителите на окупираните части на Луганска област чакаха този ден в продължение на осем години", написа "Роскосмос" в "Телеграм“. "Убедени сме, че 3 юли 2022 г. завинаги ще остане в историята на Луганската народна република", се казва още в публикацията.

Москва обяви вчера, че руските сили и силите на Луганската народна република са установили пълен контрол над Луганска област, след като завладяха град Лисичанск, който беше последният голям град в областта, намиращ се под украински контрол.

Украинското правителство заяви, че е наредило на войските си да се изтеглят от последния си бастион в областта, за да избегнат ненужни загуби на войници. Киев заяви, че украинските сили се прегрупират и ще започнат контраофанзива с помощта на западни оръжия с голям обсег.
БТА