/ istock
Според петима американски и западни служители, по-рано тази година американското разузнаване е разкрило, че руското правителство планира да убие изпълнителния директор на влиятелен германски производител на оръжие, който произвежда артилерийски снаряди и военни превозни средства за Украйна.

Заговорът е бил един от поредицата руски планове за убийство на ръководители на отбранителната индустрия в цяла Европа, които са подкрепяли военните усилия на Украйна, твърдят тези източници. Планът за убийството на Армин Папергер, който е начело на германското производство в подкрепа на Киев, е бил най-зрелищен.

Когато американците научили за начинанието, те информирали Германия, чиито служби за сигурност успели да защитят Папергер и да осуетят заговора. Високопоставен германски правителствен служител потвърди, че Берлин е бил предупреден за заговора от САЩ.

В продължение на повече от шест месеца Русия провежда кампания за саботаж в цяла Европа, до голяма степен чрез проксита. Тя е наела местни престъпници, които да извършат всичко - от подпалване на складове, свързани с оръжия за Украйна, до дребни вандалски прояви - всичко това с цел да се спре потокът от оръжия от Запада към Украйна и да се притъпи обществената подкрепа за Киев.

Но разузнавателните данни, които сочат, че Русия е готова да убива граждани, подчертават пред западните служители колко далеч е готова да стигне Москва в паралелната война в сянка, която води на Запад.

Папергер беше очевидна мишена: неговата компания Rheinmetall е най-големият и най-успешен германски производител на жизненоважните 155-милиметрови артилерийски снаряди, които се превърнаха в решаващо оръжие в изтощителната война в Украйна. Компанията открива завод за бронирани превозни средства в Украйна през следващите седмици - усилие, което според един от запознатите с разузнаването източници дълбоко притеснява Русия. След поредица от успехи по-рано тази година военните усилия на Москва отново са в застой на фона на удвоената украинска отбрана и наказателните загуби на персонал.

Поредицата от заговори, за които досега не е съобщавано, помага да се обяснят все по-острите предупреждения от страна на представители на НАТО за сериозността на кампанията за саботаж - кампания, която според някои висши служители рискува да премине прага на въоръжен конфликт в Източна Европа.

"Виждаме саботаж, виждаме заговори за убийства, виждаме палежи. Виждаме неща, които имат цена на човешки животи", заяви пред репортери във вторник високопоставен служител на НАТО. "Вярвам силно, че сме свидетели на кампания за тайни саботажни действия от страна на Русия, които имат стратегически последици."

Съветът за национална сигурност (СНС)  отказа да коментира съществуването на руския заговор и предупреждението на САЩ към Германия. Но говорителят на СНС Адриен Уотсън заяви в изявление: "Засилващата се кампания на Русия за подривна дейност е нещо, което приемаме изключително сериозно и върху което се съсредоточаваме през последните няколко месеца.

"Съединените щати обсъждат този въпрос с нашите съюзници от НАТО и ние активно работим заедно, за да разкрием и прекъснем тези дейности", каза тя. "Също така сме категорични, че действията на Русия няма да възпрат съюзниците да продължат да подкрепят Украйна."

Германски официални лица отказаха да коментират конкретните данни от репортажа на CNN. Но говорейки в кулоарите на срещата на върха на НАТО във Вашингтон в четвъртък, външният министър на Германия Аналена Баербок заяви, че той показва как Русия "води хибридна агресивна война" срещу европейските съюзници.

"Видяхме, че имаше нападения срещу фабрики. И това още веднъж подчертава, че ние като европейци трябва да се защитим по най-добрия начин и да не бъдем наивни", каза Баербок.

В отделно изявление, изпратено до CNN, германското министерство на вътрешните работи заяви, че Берлин "няма да бъде уплашен от руските заплахи" , като подчерта, че те са основно насочени към "подкопаване на подкрепата на Германия и нашите партньори за Украйна в нейната защита срещу руската агресивна война".

"Необходимите мерки винаги се вземат след редовни консултации с органите за сигурност", заяви Хофман.

Руската кампания за саботаж беше основна тема на обсъждане сред служителите на НАТО, събрали се във Вашингтон за срещата на върха по случай 75-годишнината на блока. НАТО се стреми да подобри обмена на разузнавателна информация в рамките на алианса, така че държавите да могат да свързват точките между това, което иначе може да изглежда като различни престъпни дейности, характерни само за тяхната страна.

Но кампанията - и по-специално готовността на Русия да предприеме смъртоносни действия срещу европейски граждани на чужда територия - повдигна трудни въпроси за това как трябва да реагира алиансът. На теория съгласно член 5 въоръжено нападение срещу държава - членка на НАТО, е нападение срещу всички.

Кампанията на Русия за саботаж на моменти приличаше на престъпление, извършено от аматьори. Някои от престъпленията, свързани с кампанията, нямат очевидна връзка с конфликта в Украйна; полският министър-председател Доналд Туск например публично предположи, че пожарът в ИКЕА в Литва може да е дело на Русия. В Полша, както съобщи CNN, един украинец е бил нает по Telegram от руски куриер, с когото никога не се е срещал лично, и му е било платено само 7 долара, за да изрисува антивоенни графити. По-късно от него било поискано да постави камери за наблюдение и да подпали оградата на транспортна компания, собственост на украински граждани.

Някои анализатори определят усилията като "хибридна" кампания, в която се използват невоенни средства като пропаганда, измама и саботаж. Но американските и европейските служители постепенно се противопоставят на това да определят руските саботажни усилия по този начин.

"Основно отхвърлям идеята, че това, което наблюдаваме, е хибридна кампания от страна на Русия. В нея има хибридни елементи. Когато мисля за "хибридни", мисля за оскверняване на паметници", каза високопоставен служител на НАТО. "Неща, които отговарят на това традиционно определение за "под прага на въоръжен конфликт".

Тъй като Русия набира агенти за извършване на палежи и планиране на убийства - смъртоносни действия - "не съм толкова уверен, че всички тези действия попадат под този праг, който предполага "хибрид"," каза служителят.

Не беше ясно дали разузнавателните данни, свързани с Rheinmetall, предполагат, че Русия е възнамерявала да убие Папергер директно или да наеме местен пълномощник.

Други руски усилия са били много по-сериозни от това да нарисуват малко графити или да повредят автомобил на дипломат: Миналата седмица американските военни бази в Европа бяха приведени в състояние на повишена готовност за пръв път от десетилетие, след като САЩ получиха разузнавателна информация, че подкрепяни от Русия участници обмислят да извършат саботажи срещу американски военен персонал и съоръжения, съобщиха за CNN множество източници, запознати с въпроса.

През април двама германско-руски граждани бяха арестувани по подозрение, че са подготвяли бомбени и подпалвателни атаки срещу цели, включително военни съоръжения в САЩ, от името на Русия.

През март в Лондон няколко мъже бяха обвинени, че са работили с руските разузнавателни служби, за да подпалят склад, свързан с Украйна. Полша разследва дали палежът, който унищожи най-големия търговски център във Варшава през май, е свързан с Русия и е арестувала девет души във връзка със саботажи, свързани с Русия, заяви министър-председателят през май. Миналия месец френските власти задържаха руско-украински мъж, за когото се твърди, че е създавал бомби като част от саботажна кампания, организирана от Москва.

"Те го правят сега, защото смятат, че тъй като на запад се провеждат редица избори, това е отлична възможност да се опитат да подкопаят обществената подкрепа за Украйна", каза високопоставеният служител на НАТО.

Длъжностното лице също така заяви, че Русия вижда възможност, преди обещаните от Запада допълнителни оръжия и боеприпаси да пристигнат на бойното поле в Украйна.

За Русия това "е най-доброто време да се насочи към Запада в този вид операции, за да се опита да подкопае подкрепата и да предотврати притока на оръжия там".

Маркус Фабер, председателят на комисията по отбрана в германския Бундестаг  веднага реагира на предполагаемия заговор. "Това още веднъж показва, че Русия пренася своята война и терор също и в Европа", посочи Фабер пред германския таблоид в. "Билд".

"Режимът на Путин сега иска и живота на германски граждани", подчерта той.

Руският президент Владимир Путин "води унищожителна война не само срещу Украйна, но и срещу нейните поддръжници и нашите ценности, отбеляза на свой ред пред в. "Билд" председателят на комисията по външни работи на Бундестага Михаел Рот.


Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
CNN