/ istock
Британският министър-председател Киър Стармър посочи, че Украйна може да използва ракети с голям обсег, доставени от Обединеното кралство, за да нанася удари по военни цели в Русия.

Стармър заяви пред репортери по време на полета си към Вашингтон, че решенията за използването на доставените от Великобритания ракети Storm Shadow са на украинските въоръжени сили.

„Военната помощ на Обединеното кралство е за отбранителни цели, но Украйна трябва да реши как да я използва за тези отбранителни цели“, каза новият британски премиер.

Коментарите потвърждават, че лейбъристите следват същата позиция по отношение на въздушните ракетите, както и предишните консервативни правителства, ръководени от Риши Сунак, Лиз Тръс, а по-рано и от Борис Джонсън.

Великобритания е един от най-верните съюзници на Киев, откакто руският президент Владимир Путин започна пълномащабна инвазия в Украйна през февруари 2022 г.

Лондон предостави пари, оръжия и обучение на военни за борбата на Киев.

Великобритания беше първата страна, която предостави оръжия с по-голям обсег на действие на украинската армия. През май миналата година дори заяви, че ще изпрати ракети Storm Shadow.

Стармър трябва да потвърди подкрепата на Великобритания за Украйна и нейния непоколебим ангажимент към западния военен алианс НАТО по време на срещата на върха. Там се очаква той да се срещне с украинския президент Володимир Зеленски.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БГНЕС