/ iStock/Getty Images
Русия воюва с оръжие в Украйна, а с думи - в останалата част от света, заяви днес заместник-председателят на Европейската комисия Вера Юрова.

Тя съобщи, че големите онлайн платформи се борят с разпространението на дезинформация, но според нея усилията им засега не са достатъчни.

По нейните думи платформата Х (бившият Туитър), води с най-много разпространявана дезинформация, след като се оттегли от правилника на ЕС за поведение на големите дружества в интернет. Платформите трябва да имат предвид, че в информационното пространство се води война срещу нас, призова Юрова. Тя отбеляза, че Майкрософт, Мета, Гугъл, ЛинкдИн и Тик-Ток, които са сред 44-те дружества, подписали правилата, са представили нови доклади за противодействието на дезинформацията в последните шест месеца. За пръв път разполагаме с толкова широк набор от данни в докладите, оценявам техните усилия, добави Юрова.

Борбата с дезинформацията онлайн изисква широк подход, с участието на цялото общество. Дезинформация има и офлайн, но с нарастването на употребата на интернет злосторниците получиха нов начин да се опитват да подкопаят европейската демокрация. Призовавам платформите да имат предвид войната на Русия в Украйна и предстоящите догодина избори за евродепутати, заяви тя.

Русия води война на идеи в нашето информационно пространство с полуистини и лъжи, за да създаде измамното впечатление, че демокрацията не е по-добра от автокрацията. Днес това е оръжие за масова манипулация, насочено едновременно към руснаците и към европейците, а и към останалата част на света. Големите платформи трябва да имат предвид тези заплахи, особено в навечерието на изборите за ЕП догодина, настоя зам.-председателят на ЕК.
Николай Желязков/БТА