Саркози към Борисов за АЕЦ Белене: Така ли се отделяте от Русия?
Саркози към Борисов за АЕЦ Белене: Така ли се отделяте от Русия? / netinfo

Франция да бъде движеща сила за това България да получи допълнителни компенсации от 300 милиона евро за затварянето на 3-ти и 4-ти блок на АЕЦКозлодуй", такъв ангажимент е поел френският президент Никола Саркози на среща с българския министър-председател Бойко Борисов, съобщи пред журналисти българският премиер, който е на работно посещение в Париж по покана на френския държавен глава. По думите му, страната ни търси европейски партньори, които да финансират и гарантират сигурността на бъдещата АЕЦ „Белене" и Франция е сред тях.
 
Ето какво каза българският премиер след срещата:

„Тъй като френската държавна компания също участва, създадени системи към този момент, и вече проектът е в напреднала фаза - има похарчени пари, поръчано оборудване, поръчано гориво, и тогава г-н президентът ми зададе въпроса - по какъв начин вие се отделяте от Русия, когато вече няма Варшавски договор и няма СИВ. Аз съм премиер от два месеца, но така или иначе има хвърлени пари, похарчени пари и ние не можем с лесна ръка да го задраскаме и затова именно търсим европейски партньори и да финансират, и съответно да гарантират сигурността на тази централа, защото може да се случи така, че ние да построим нещо с огромни лишения, ако намерим финансиране, и след това да дойде същото, което дойде преди няколко години - спрете 3-и и 4-и реактор". 
 
Пред френския президент българският министър-председател е заявил, че страната ни няма средства за закупуването на френски корвети, каквито договорки е имало предишното правителство, като по думите на Борисов Саркози е проявил разбиране за това.

През 2011 година пък с помощта на Франция е възможно да бъдат ремонтирани двете белгийски фрегати, които миналия кабинет купи на старо. По думите на Борисов разговорът, който продължи малко повече от 45 минути, е бил мъжки.

Тази вечер  Борисов ще има среща с българската общност в Париж. Посещението му ще завърши със закуска утре сутрин с бившия държавен глава на Франция Валери Жискар Д'Естен.