/ iStock/Getty Images
ЕК ще вземе предвид санкциите, наложени от САЩ по закона "Магнитски" срещу български граждани, в следващия си доклад за върховенството на закона. Това съобщи Жюлиен Мусние от генералния секретариат на ЕК пред комисията на Европейския парламент по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи.

Той потвърди, че докладите ще бъдат представени на 20 юли. По неговите думи България все още не е изпълнила изцяло част от препоръките в последния доклад на ЕК за нашата страна по механизма за сътрудничество и проверка - за повишаване на отчетността и за въвеждане на възможност за наказателно разследване на главния прокурор.

Заради санкциите по „Магнитски": Евродепутати проверяват България за злоупотреби с евросредства

"България изпълни изискванията за прекратяване на механизма, но остава още работа", поясни Мусние. Той добави, че комисията поддържа връзка с българските власти по тези въпроси и отчита продължаващите обсъждания с Венецианската комисия и с Конституционния съд.

Мусние говори пред евродепутатите по повод най-новия доклад на ЕК по механизма за наблюдение на Румъния.

Как ще действа държавата с партии, санкционирани за корупция

Румънски евродепутати призоваха за прекратяване на механизма и отбелязаха, че той е бил въведен по искане на Букурещ, без да е част от договора за ЕС. Евродепутатът Кристиан Терхеш (ЕКР, Румъния) попита кой е прав - ЕК, според която България е изпълнила условията за
прекратяване на механизма, или САЩ, които са наложили санкции на "десетки" български граждан
и.

Елена Йончева (СД/БСП) попита дали ЕК все още е на мнение, че България отговаря на условията за отпадане на наблюдението по механизма, предвид санкциите от Вашингтон.
БТА