Европейски парламент
Европейски парламент / iStock/Getty Images
Комисията на Европейския парламент по бюджетен контрол ще обсъди следващата седмица усвояването на средствата от ЕС в България. Това се предвижда в програмата за предстоящото заседание, информира БТА.

Ще бъдат изслушани представители на Европейската комисия от отделите за земеделие и регионални дейности, както и на службата за борба с измамите с европейски средства ОЛАФ.

Радев пред американски сенатори: Санкциите по закона „Магнитски“ са ясен знак за подкрепа на гражданското общество

От парламентарната комисия уточниха, че заседанието се свиква заради решението на САЩ да наложат санкции на български граждани по закона "Магнитски".

Евродепутатите искат да се прецени дали няма нередности в управлението на европейските средства в България, отбелязаха от парламентарната комисия. Оттам уточняват, че решението да се направи тази преценка е свързано с действията на Вашингтон. Засега не е решено дали въпросът ще бъде обсъден по-късно на пленарно заседание на ЕП.

В документи за предстоящото заседание на парламентарната комисия се съдържа откъс от доклад за състоянието на организираната престъпност в ЕС, който ще бъде представен до края на месеца. Отбелязва се, че по най-нови данни на ЕК България губи за 2018 г. 1,2 милиарда евро от измами с ДДС и други данъчни задължения, от банкрути и несъстоятелност, и това е по-малко, отколкото в предните четири години.

ЕП настоява ЕК да прилага правилата за обвързване на бюджетните разходи със законността

Между 2015 и 2019 г. ОЛАФ е засякла у нас нередности по 1126 случая. През 2019 г. са проверени шест случая със съмнения за измами в областта на земеделието и един по средствата за сближаване за над 685 хиляди евро. Проверката е обхванала и случаи на други нередности за 13,9 милиона евро.

Цитирани са данни от доклад на Центъра за изследване на демокрацията, според които у нас на година измамите с европейски средства се оценяват на 70-300 милиона евро, а за 2014-2020 г. са били от половин милиард до 1,78 милиарда евро.
БТА