Румен Радев на среща с американски сенатори
Румен Радев на среща с американски сенатори / Президентство
Двустранното партньорство в борбата с корупцията е била сред основните теми по време на среща между Румен Радев и делегация от Конгреса на САЩ, водена от сенаторите Бен Кардин и Роджър Уикър и конгресмен Джо Уилсън.

Разговорът се проведе в рамките на Шестата Среща на върха на Инициативата „Три морета“.

“Наложените от САЩ санкции по Глобалния закон „Магнитски“ на  български граждани и компании са ясен знак в подкрепа на стремежа на гражданското общество за постигане на реални резултати в утвърждаването на върховенството на правото”, е подчертал президентът Радев.

„Корупцията е враг на добрите управленски практики и на демокрацията“, изтъкнаха от своя страна американските сенатори.

Съдът с решения по 7 жалби на свързани със санкционираните по „Магнитски“

Те са поставили и въпроса за състоянието на медийната среда в България, която в международната класация на „Репортери без граници” заема 112-о място. По думите на държавния глава, свободата на медиите е един от фундаментите на демокрацията и е необходимо пълното изсветляване на финансирането на медиите в страната, особено по отношение на получаваните средства от държавни институции и по линия на европейските фондове.

„Съществува пряка зависимост между високите нива на корупция в дадена страна и липсата на медийна свобода”, подчерта още президентът.

Румен Радев на среща с американски сенатори
Президентство

Той е заявил пред сенаторите също така, че България се стреми да привлече повече американски инвестиции в областта на информационните технологии и иновациите.

„САЩ е един от технологичните лидери в света и успешните двустранни партньорства в сферите с висока добавена стойност следва да бъдат надградени“, е изтъкнал Радев.
 
Представителите на Конгреса са изразили последователната подкрепа на САЩ за „Три морета“, включително за Инвестиционния фонд на Инициативата. Както и приноса на „Три морета” за енергийната диверсификация в региона и за развитието на инфраструктурната свързаност между страните от Централна и Източна Европа, което има своето значение за устойчивото развитие на обединена и просперираща Европа.

Радев: Проектите на „Три морета“ ще променят коренно развитието на нашия регион
 
На срещата е било обсъдено и двустранното партньорство в сферата киберсигурността и отбраната.