/ dariknews.archive
България е на 112-о място в тазгодишната класация на "Репортери без граници" за свобода на медиите от общо 180 държави, включени в индекса, съобщи на сайта си неправителствената организация, базирана в Париж.

България е отстъпила с едно място от миналата година, когато бе 111-а. Тя си остава на последното място сред страните от Европейския съюз в Индекса за свобода на пресата, изготвян от "Репортери без граници".

Европа и Америките продължават да бъдат континентите, където ситуацията с медийната свобода е най-благоприятна. Америките обаче са на първо място по увеличаване на регионалните нарушения (с 2,5 процента). В Европа пък е отчетено значително влошаване на показателя "Злоупотреби". Актовете на насилие срещу журналисти са се увеличили над два пъти в Европейския съюз и на Балканите, при ръст от 17 на сто в световен мащаб. Атаките и произволните арести са нараснали в Германия (която отстъпва с две места и вече е 13-а), Франция (на 34-о място), Полша (64-а, спад от две места), Гърция (70-а, минус пет места), Сърбия (93-а) и България (112-а, спад с едно място), отбелязват от "Репортери без граници".

Тазгодишната класация ще бъде представена официално на пресконференция в Париж в 15 ч. по Гринуич (18 ч. българско време) с участието на американския политолог Франсис Фукуяма и лидерката на беларуската опозиция Светлана Тихановска.