/ БГНЕС
Сергей Лавров разкритикува новите санкции на САЩ срещу Русия
Руският външен министър Сергей Лавров разкритикува новите санкции на САЩ срещу Русия и заяви, че те сериозно застрашават двустранните отношения в тяхната цялост, предаде АФП.

Санкциите, които Вашингтон наложи на Москва заради ролята й в украинската криза, са "напразни опити да се окаже натиск на Русия", заяви Лавров, който отбеляза, че руско-американските отношения "и без това са в сложен период".

Американският Сенат одобри нови санкции срещу Русия (ВИДЕО)

Той добави, че Москва все още чака отговор от Вашингтон на своето предложение за подобряване на отношенията и действията на САЩ в Сирия нарушават суверенитета на тази страна, отбелязва Ройтерс.

В телефонен разговор с държавния секретар на САЩ Рекс Тилърсън Сергей Лавров е заявил, че опитите да се окаже натиск на Русия чрез санкции са напразни, съобщи руското външно министерство, цитирано от ТАСС.

Русия отмени преговори със САЩ заради новите санкции

"При обсъждането на перспективите на двустранния диалог Сергей Лавров посочи илюзорността на опитите да се оказва натиск на Русия чрез санкции, какъвто опит Вашингтон за пореден път направи на 20 юни. Такива действия подлагат на сериозен риск целия комплекс на руско-американските отношения, които и без това са в сложен период", се казва в изявлението.

Путин: Новите санкции на САЩ няма да притиснат Русия до стената

"При обсъждането на международните проблеми Сергей Лавров потвърди оценката на някои действия на ръководената от САЩ коалиция, които нарушават суверенитета на Сирия, затрудняват изпълнението на задачите по разгромяване на терористите и по уреждане на сирийската криза.

Москва призовава Вашингтон строго да спазва всички постигнати споразумения по различни аспекти на решаването на ситуацията в Сирия", се казва в изявлението на руското външно министерство.
БТА