/ screenshot/vbox7
Американският Сенат одобри с голямо мнозинство нови санкции срещу Русия заради намесата на Москва в изборите в САЩ през 2016 г., предадоха Ройтерс и АП.
 
С 97 гласа "за" при 2 "против" сенатори от двете партии приеха санкционното законодателство, подчертавайки широката подкрепа сред републиканци и демократи за втвърдяване на тона срещу Москва, след като американски разузнавателни агенции установиха, че Русия умишлено се е намесила в кампанията преди президентските избори.
 
Лавров: САЩ си позволяват публични оскърбления срещу Русия

Законодателите, които подкрепиха мярката, отбелязаха и агресията на Русия в Сирия и Украйна. Мярката бе прикрепена към законопроект за налагане на санкции срещу Иран, който в момента се обсъжда в Сената и също има широка подкрепа.
 
Тежки преговори между Русия и САЩ в Москва

Чрез нея започва процес, при който Конгресът ще преразгледа промените в санкционния режим, превръща в закон мерки, които по-рано бяха въведени чрез президентски указ, налага нови санкции на руснаци, за които се смята, че са виновни в нарушаване на човешките права или извършване на кибератаки.
 
Документът бе приет на фона на силното внимание, което се отделя във Вашингтон на отношенията с Русия, и разследването на министерството на правосъдието и комисия към Конгреса дали Русия се е опитала да повлияе изборите през 2016 г., за да подпомогне избирането на Тръмп, както и дали служители на Тръмп са били свързани с Москва.
 
ЕС ще отмени санкциите срещу Русия, ако САЩ направят същото?

Законопроектът за Иран, включително приложението за санкциите срещу Русия, се очакваше да бъде приет от Сената в четвъртък или по-късно днес. За да влезе в сила, мярката ще трябва да бъде одобрена също от Камарата на представителите и да бъде подписана от президента Тръмп. Ако държавният глава възрази, според поддръжници на документа се очаква да има достатъчна подкрепа в Конгреса, за да бъде преодоляно вето.
БТА