Лавров: САЩ си позволяват публични оскърбления срещу Русия
Лавров: САЩ си позволяват публични оскърбления срещу Русия / БГНЕС

САЩ стигат дотам да отправят публични оскърбления срещу Русия, обвинявайки я във "военни престъпления" в Сирия, а бомбардираха в Югославия граждански обекти, заяви министърът на външните работи Сергей Лавров в интервю във филм за покойния дипломат и политик Евгений Примаков по руска телевизия.

"Агресията срещу Югославия беше, разбира се, именно агресия", подчерта Лавров, цитиран от ТАСС.

Путин: Русия не планира да напада която и да било страна и не се меси в изборите в САЩ

"Между другото, това беше първото въоръжено нападение в Европа срещу суверенна държава след 1945 г. Сега на фона на случващото се около Сирия, нашите западни партньри, преди всичко американците, а и британците, вече стигат в истерията си до публични оскърбления, употребявайки такива думи като "варварство", "военно престъпление". Напомням, че агресията против Съюзна република Югославия беше съпроводена с атаки срещу огромно количество граждански обекти, включително телевизията на Сърбия, мостове, по които минаваха граждански пътнически влакове, и много други. Хиляди загинали, от тях няколко стотици деца, четвърт милион бежанци, за които никой оттогава повече не си спомня", подчерта Лавров.

По думите на министъра, "ако Русия в лицето на Примаков не беше реагирала така, както той реагира на това грубо погазване на международното право, ние навярно, после дълго време нямаше да можем да си простим и нашата история щеше да се попълни с много неприятна страница".

Путин: САЩ представят Русия като враг, за да отвлекат вниманието от вътрешните си проблеми

Думите на Лавров са по повод прословутия "лупинг на Примаков", който като премиер през март 1999 г., летейки за среща с вицепрезидента Ал Гор, научава над Атлантика, че САЩ са решили да започнат бомбардировките и нарежда на пилота да направи обратен завой.

"Той направи така, че Русия да прояви характер и да заеме единствено правилната позиция в този момент. Завоят стана напомняне за това, че Русия не може да има друго предназначение в света, освен да отстоява своята правда, да го прави заедно с другите държави, но задължително като се стреми към равноправни отношения и взаимно изгодни договорености", заяви Лавров.

Източник: БТА