Германският министър на външните работи Зигмар Габриел (вляво) и австрийският канцлер Кристиан Керн
Германският министър на външните работи Зигмар Габриел (вляво) и австрийският канцлер Кристиан Керн / БГНЕС
Австрия и Германия отправиха остра критика към плановете на САЩ да наложат нови санкции срещу Русия, предадоха ТАСС и Асошиейтед прес.

Това бе направено в съвместна декларация на австрийския канцлер Кристиан Керн и германския министър на външните работи Зигмар Габриел, публикувана от германското външно министерство.

Тилърсън: Всичките наши партньори ни молят да оправим отношенията си с Русия

В текста двамата изразяват убеждението си, че разглежданите от Конгреса на САЩ нови ограничителни мерки заплашват енергийната сигурност на Европа и вредят на уреждането на кризата в Украйна.

В декларацията пише, че единствена цел на тези санкции е опит за проникването на американски втечнен газ на европейските пазари за сметка на руския природен газ.

Американски сенатор: Русия е по-голяма заплаха от "Ислямска държава"

"Не можем да приемем заплахата от незаконни и екстериториални санкции срещу европейски компании", заявяват Керн и Габриел. Те подчертават, че "енергийните доставки за Европа са работа на Европа, а не на САЩ".

На 14 юни американският Сенат, в който мнозинство имат републиканците, одобри налагането на нови санкции срещу ключови сектори от руската икономика и физически лица заради тяхната намеса в изборите в САЩ и руската агресия в Украйна и Сирия.

Путин предложи убежище на бившия шеф на ФБР Джеймс Коми

"Заплашването на компании в Германия, Австрия и други европейски страни с глоби на американския пазар, ако те заедно с Русия участват в газови проекти като "Северен поток-2" или ги финансират, привнася абсолютно ново и много негативно качество в европейско-американските отношения", се казва в декларацията.
БТА