Американският държавен секретар Рекс Тилърсън
Американският държавен секретар Рекс Тилърсън / БГНЕС, архив
Всички без изключения чуждестранни съюзници и партньори на Вашингтон молят САЩ да нормализират отношенията си с Русия, каза снощи американският държавен секретар Рекс Тилърсън, цитиран от ТАСС.

"Няма двустранни преговори, нито една среща във формат един на един, или кратък контакт с колега от която и да е страна от Европа, Близкия изток и даже Югоизточна Азия, на която да не чувам: моля ви, заемете се с отношенията си с Русия, те трябва да бъдат подобрени. Те смятат, че влошаването на тези отношения в крайна сметка ще доведе само до влошаване на ситуацията, в която се намират те", подчерта Тилърсън на слушанията в бюджетната комисия на Сената.

През май: Тръмп и Лавров обсъдиха сирийската криза, но не и санкциите срещу Русия

Във връзка с това той отбеляза, че именно в това (подобряване на отношенията) е и подходът на администрацията на САЩ към Русия. "Аз не смятам, че съществуващата днес ситуация отговаря на интересите на САЩ и на стабилността в света", подчерта ръководителят на американската дипломация.


Лавров: САЩ си позволяват публични оскърбления срещу Русия

Същевременно той съобщи, че американските власти искат да използват "по-изтънчени подходи" за пропагандно въздействие върху населението на Русия, включително чрез използване на социални мрежи, на радио и телевизионния ефир. "Ние ще продължим да предприемаме тези усилия, за да гарантираме, че участваме в разговори с младежта и с други групи (от населението) вътре в Русия", добави държавният секретар.

Тръмп заяви, че Северна Корея е "голям проблем"

Той изрази също така мнение, че Русия постепенно започва да променя курса си спрямо Северна Корея и призна, че Вашингтон не може да мине без помощта на Москва при уреждането на ракетно-ядрения проблем с Пхенян. "Руснаците също започват да разбират заплахата, която Северна Корея представлява за тях, и ако възникне регионален проблем, те ще почувстват последствията от това", отбеляза Тилърсън.
БТА