/ iStock/Getty Images
Въоръжените сили на Русия с крилати ракети „Калибър“ са унищожили склад с боеприпаси в Лвов за въоръженията, предадени на Украйна от страните от НАТО, съобщи в сряда официалният представител на Министерството на отбраната на РФ генерал-лейтенант Игор Конашенков, цитиран от ТАСС.

„Високоточни ракети с голям обсег на действие „Калибър“ в близост до село Золочев, Лвовска област, унищожиха склад за боеприпаси за чуждестранно оръжие, прехвърлено в Украйна от страните от НАТО, включително 155-милиметрови гаубици М777“, заяви Конашенков.

Едновременно с това, той отбеляза, че от началото на пълномащабното руско нашествие в Украйна на 24 февруари, руската армия е унищожила 203 самолета, 1211 безпилотни летателни апарата, 3558 бронирани превозни средства от въоръжените сили на Украйна, както и 524 реактивни системи за залпов огън (РСЗО), 1958 полеви артилерийски оръдия и минохвъргачки, както и 3623 единици специална военна автомобилна техника.
„Калибър“ (според класификацията на НАТО - SS-N-27 Sizzler) са руски крилати ракети, проектирани и произведени от екатеринбургското конструкторско бюро „Новатор“ (като част от концерна ВКО „Амаз-Антей“). В момента руските въоръжени сили използват ракети от две модификации: „Калибър-НК“ (корабно базирани) и „Калибър-ПЛ“ (монтирани на подводници).

Комплексът влезе на въоръжение в руския флот през 2012 г. За първи път ракети започнаха да се използват по време на военната операция на руските въоръжени сили в Сирия.