/ БГНЕС
Украйна не показа признаци, че ще се подчини на руския ултиматум да предаде източния град Северодонецк днес, докато министрите на отбраната на НАТО се събраха в Брюксел, за да обсъдят изпращането на още тежки оръжия за попълване на намаляващите запаси на Киев.

Русия каза на украинските сили, които се крият в химически завод в разрушения град, да спрат "безсмислената съпротива и да хвърлят оръжие".

Цивилните граждани ще бъдат изведени през хуманитарен коридор, заяви пред агенция Интерфакс Михаил Мизинцев, ръководител на руския Национален център за управление на отбраната.

Украйна твърди, че повече от 500 цивилни са в капан заедно с войниците в химическия завод "Азот", където нейните сили устояват седмици на руски бомбардировки и нападения, които превърнаха голяма част от града в руини.

"Става все по-трудно, но нашите военни удържат врага от три посоки едновременно", написа в интернет Сергей Гайдай, губернатор на Луганска област, в която се намира Северодонецк, малко преди крайния срок, определен от Русия за 8 ч. московско време (0500 GMT).

"Те защитават позициите и не им позволяват да настъпят към Лисичанск", каза той, визирайки побратимения град, държан от Украйна на отсрещния бряг на река Сиверски Донец.

"Въпреки това руснаците са близо и населението страда, а домовете са разрушени".

Луганск е една от двете източни провинции, за които Москва претендира от името на сепаратистите. Заедно те съставляват Донбас - индустриален украински регион, където Русия съсредоточи нападението си, след като не успя да превземе украинската столица Киев през март.

В ранните часове украинският генерален щаб съобщи, че войниците все още отблъскват руските атаки срещу града.

Британското разузнаване заяви, че бойците в химическия завод могат да оцелеят под земята и че руските сили вероятно ще останат съсредоточени върху завода, което ще им попречи да насочат огневата си мощ другаде.

Бомбардировката на "Азот" повтаря предишната обсада на стоманодобивния завод "Азовстал" в южното пристанище Мариупол, където стотици бойци и цивилни се укриха от руския обстрел. Намиращите се вътре се предадоха в средата на май и бяха задържани от Русия.

Русия не дава редовни данни за собствените си загуби, но западните страни твърдят, че те са огромни.

През последните няколко седмици темпото в Северодонецк се промени няколко пъти - Русия съсредоточи огромната си артилерийска мощ върху градските райони, за да унищожи съпротивата, а след това изпрати сухопътни войски, уязвими за контраатаки.

На други места в Донбас Украйна твърди, че Русия планира да атакува Славянск от север и Бахмут от юг.

В Донецка област през последната седмица са били атакувани критични инфраструктури, включително домове, училища, болници и пазари, заяви пред репортери в Ню Йорк говорителят на ООН Стефан Дюжарик.

"Това направи живота почти непоносим за хората, които също така са изправени пред сериозен недостиг на вода, а понякога не могат да напуснат домовете си дни наред заради боевете", каза Дюжарик.

На юг украинските военни съобщиха, че са нанесли три въздушни удара по места за съсредоточаване на войски, складове за гориво и военно оборудване в Херсонска област.
БГНЕС