/ БГНЕС
Руският министър на външните работи Сергей Лавров приветства днес в Делхи, по думите му, балансирания подход на Индия по въпроса за войната в Украйна, предаде Франс прес.
Индия, която според американския президент Джо Байдън е „колеблива“ в отговора си на нашествието в Украйна, отказа да се присъедини към държавите, осъждащи Москва в ООН.
„Тези дни западните ни колеги биха искали да сведат всеки значим международен въпрос до кризата в Украйна“, заяви на английски ръководителят на руската дипломация Сергей Лавров в Делхи, на среща с индийския си колега Субрахманям Джайшанкар.

„Оценяваме това, че Индия подхожда към тази ситуация със съвкупността от факти, а не само едностранно“, посочи още Лавров.

Приятелство е ключовата дума за описване на историята на нашите отношения и нашите отношения бяха много силни в много трудни моменти в миналото, добави руският първи дипломат.

Пет седмици след нашествието в Украйна Лавров пристигна снощи от Китай в индийската столица. В Китай той обяви настъпването на мечтания от двете страни нов световен ред. Неговият китайски съюзник потвърди „безграничното“ приятелство на техните две страни, изправени срещу САЩ.

Делхи, от друга страна, споделя загрижеността на Запада от утвърждаването на Пекин в Азиатско-Тихоокеанския регион.

Русия ще бъде младшият партньор в тези отношения с Китай. И колкото повече се засилва влиянието на Китай върху Русия, толкова по-неблагоприятно ще е за Индия, заяви вчера Далийп Сингх – зам.-съветник по националната сигурност в Белия дом, който също е на посещение в Делхи, цитиран от местни медии, отбелязва АФП.
БТА