/ Gulliver/Getty Images
По думите на полския премиер, Москва ще използва това, за да засили позицията си в преговорите.
Полският премиер Матеуш Моравецки заяви пред CNN, че вярва, че руските войски скоро ще се опитат да превземат една трета от територията на Украйна и че Москва ще използва това, за да засили позицията си в преговорите.

„Виждам, че руските войски се прегрупират. Мисля, че много скоро те ще се опитат да обкръжат украинските сили, особено в района на Донбас. След като превземат една трета от територията на Украйна, те ще искат да преговарят от много силна позиция“, смята полският лидер.

Моравецки заяви още, че съюзниците на Украйна трябва да продължат да налагат „съкрушителен набор от санкции“.

„Москва се страхува от дългосрочни санкции“, смята той. „Ние подкрепяме конфискацията на техните активи и правим всичко възможно да се прекрати закупуването на руски петрол и газ“.

„Русия е готова за тази война в следващите няколко месеца. Но аз не съм уверен, че Западът, САЩ, ЕС и НАТО също са готови (...) Обществата ни ще се уморят от тази война“, подчертава министър-председателят на Полша.

Той също така отбеляза, че докато „украинците се бият като лъвове“, Западът трябва спешно да увеличи доставките на оръжия за страната, като апелира директно към Съединените щати да „действат бързо“.

„Моля, действайте бързо, защото те (Украйна – ред.) се борят за нашите ценности, нашите универсални ценности“, подчерта Моравецки.

„Трябва да помогнем на украинците да защитят страната си възможно най-бързо. Нашите дни са техни часове, нашите седмици са техни дни. Те имат нужда от оръжия тук и сега. (...) Русия е голяма държава, голяма държава с много стоки, суровини, ресурси (...) Имат голяма армия. Ето защо те могат да се прегрупират и реорганизират”, предупреждава още полският премиер.
CNN