Русия нанесе днес ответни удари след това, което според нея е украинска терористична атака срещу жизненоважен мост. Това са най-масираните руски нападения срещу Украйна от месеци, посочва Асошиейтед прес.

Смъртоносният обстрел, засегнал много градове, унищожи граждански цели, прекъсна тока и водата в тях, срути сгради и уби най-малко 11 души. Украинската служба за извънредни ситуации съобщи, че 64 души са ранени при сутрешните атаки, нанесени по време на час пик от въздуха, морето и сушата и засегнали най-малко 14 региона - от Лвов до Харков.

Много от ударите са нанесени далеч от фронтовите линии. Въпреки изявленията на Русия, че ракетите са били насочени към военни и енергийни съоръжения, някои удариха жилищни райони и граждански обекти, докато хората отиваха на работа и училище. Пострада детска площадка в центъра на Киев, засегнат бе университет. Андрий Ермак, старши съветник на президента Володимир Зеленски, каза, че ударите от военна гледна точка на практика са безсмислени, а целта на Русия е да предизвика "хуманитарна катастрофа".

Украйна удари
БГНЕС

Руският президент Владимир Путин каза, че неговите сили са използвали "прецизни оръжия", за да атакуват ключова енергийна инфраструктура и военни командни съоръжения като отмъщение за терористичните, според него, действия на Киев. Като част от опитите си да отблъсне нападащите руски сили в събота Украйна нанесе удар по ключов мост между Русия и анексирания Кримски полуостров, което Путин определи като "терористичен акт". Той обеща твърд и пропорционален отговор, ако Украйна извърши нови нападения, заплашващи сигурността на Русия. "Никой не трябва да се съмнява в това", увери руският президент на заседание на Съвета за сигурност на Русия.

Путин е подложен на силен вътрешен натиск да предприеме по-агресивни действия, за да спре до голяма степен успешната украинска контраофанзива и да реагира енергично на съботната атака срещу Керченския мост, който бе построен, за да се утвърди анексирането на Крим през 2014 г.

Украйна удари
БГНЕС

Украйна удари
БГНЕС

Путин все по-често използва термина "терористични" за действията на Украйна, което може би подготвя почвата за още по-драстични действия, отбелязва АП. Но в днешната си реч руският президент, чиято заповед за частична мобилизация миналия месец накара стотици хиляди мъже в боеспособна възраст да напуснат Русия, не обяви антитерористична кампания или военно положение. Войната на Москва в Украйна продължава почти осем месеца и Кремъл понася унизителни неуспехи на бойното поле в районите на Източна Украйна, които се опитва да анексира.

Ръководителят на украинските сили на реда каза, че при днешните атаки в страната са повредени 70 инфраструктурни обекта, от които 29 са от жизненоважно  значение. Според украинския генерален щаб са били използвани 84 крилати ракети и 24 дрона. Украинските сили са свалили 56 въздушни цели, се казва в съобщението.

Експлозии избухнаха в киевския квартал "Шевченко", голяма зона в центъра, която включва историческата част на града и където се намират правителствени служби, заяви кметът Виталий Кличко. Някои от ударите бяха нанесени близо до правителствения квартал в символичното сърце на столицата, където се намират парламентът и други важни забележителности. Уцелена е поне една маршрутка, паркът "Шевченко" и известен пешеходния мост със стъклени панели.

Украйна удари
БГНЕС

Украйна удари
БГНЕС

Сирените за въздушна тревога звучаха в продължение на четири часа във всички украински региони, освен в намиращия се под руски контрол Крим.

Три крилати ракети, изстреляни срещу Украйна от руски кораби в Черно море, са прелетели през въздушното пространство на Молдова, съобщи министърът на външните работи на страната Нику Попеску.

Има опасения, че днешните удари може да се окажат само първа стъпка от подновена руска офанзива. Като предпазна мярка Украйна прехвърли всички училища на онлайн обучение поне до края на тази седмица. Украинският външен министър Дмитро Кулеба прекъсна обиколката си в Африка и се завърна в страната.

Украйна удари
БГНЕС

БТА