/ Gulliver/Getty Images
В бъдещата си стратегическа концепция, НАТО трябва да изобрази новата ситуация със сигурността възможно най-адекватно и реалистично, като се започне с идентифицирането на Русия като основната заплаха за НАТО, заяви президентът на Румъния Клаус Йоханис, цитиран от портала Euractiv.

Стратегическата концепция трябва да даде приоритет на колективната отбрана и да укрепи Алианса на всички нива, така че НАТО да може да отговори на всички предизвикателства на настоящето и бъдещето, отбеляза държавният глава по време на среща в Хага в подготовка за предстоящата среща на върха на НАТО в Мадрид .

На срещата присъстваха държавните и правителствени ръководители на Белгия, Дания, Латвия, Холандия, Полша, Португалия и Румъния.

По време на разговорите Йоханис подчерта необходимостта от засилено и ефективно съюзническо присъствие на източния фланг, по единен, последователен и устойчив начин, особено на юг, в Черно море – региона, най-изложен на агресивните действия на Русия.

Колективната отбрана е и трябва да остане основна приоритетна задача на НАТО, подчерта Йоханис. Той също така изтъкна необходимостта от укрепване на отношенията на НАТО с неговите регионални партньори, които са дълбоко засегнати от последиците от руската агресия.

Румънското правителство е твърд привърженик на политиката на „Отворени врати“ на НАТО и в този контекст на присъединяването на Швеция и Финландия към Алианса.