/ / iStock/Getty Images
Президентът на САЩ Джо Байдън ще пристигне в Европа в края на месеца, където ще участва на срещата на върха на Г-7 в замъка Елмау в Бавария на 25 юни и срещата на върха на НАТО в испанската столица Мадрид на 28 юни. Това се казва в разпространено в сряда изявление на прессекретаря на Белия Дом Карин Жан-Пиер.
 
„Президентът Байдън ще пътува до замъка Елмау в Южна Германия на 25 юни, за да присъства на срещата на върха на Г-7“, каза тя. „На 28 юни президентът ще пътува до Мадрид, Испания, за да присъства на срещата на върха на НАТО през 2022 г.“, съобщава Жан-Пиер.
 
Съгласно съобщението на официалната страница на Белия Дом, „президентът и лидерите на Г-7 ще обсъдят редица от най-належащите глобални проблеми, включително непоколебимата подкрепа на Г-7 за демократична, суверенна и просперираща Украйна, икономическа и демократична устойчивост, справяне с климатичната криза, инфраструктура за развитие, глобална здравна сигурност и продоволствена и енергийна криза, причинена от руската агресивна война“.
 
На 28 юни Байдън ще пътува до Мадрид, Испания за срещата на върха на НАТО през 2022 г. „Лидерите на съюзниците ще одобрят нова стратегическа концепция, която да ръководи трансформацията на НАТО през следващото десетилетие, от засилване на сдържането и отбраната, до изграждането на устойчивост срещу транснационални заплахи, включително кибернетичните и климатичните, до задълбочаване на партньорствата с демократичните партньори в Европа и Азия с цел укрепване на правилата -базиран международен ред“, обясняват от администрацията на американския президент.