/ Thinkstockphotos
Италианската столица затяга мерките за сигурност в очакване на срещата на върха на ЕС, която ще отбележи 60-та годишнина от създаването на общността. Снайперисти ще охраняват срещата от покривите на централни сгради в столицата. За сигурността на срещата ще се грижат още дронове и над 3000 полицаи, разположени по улиците на града.

Юнкер: ЕС бе основан, за да няма никога повече война


По-голяма част от честванията ще се проведат на хълма Капитолий – политическото и религиозно сърце на Римската империя в древни времена. В момента там има градска зала, където страните учредителки подписват Римските договори от 1957 г.

Според организаторите сигурността в Рим не е била на такова високо ниво от погребението на папа Йоан Павел Втори през 2005 г., като този път властите ще са нащрек не само за атентатори, но и за антиевропейски демонстрации. Очаква се до 30 000 души да се включат в четири отделни акции – както про-, така и антиевропейски. Маршът „Euro Stop“ ще бъде следен с особено внимание, тъй като в него има вероятност да се включат крайнолеви или крайнодесни групи от Германия, Гърция и Франция.

Премиерът на Италия: На срещата в Рим европейските лидери ще рестартират Европа


Италиански медии съобщават, че в помощ на местните служби ще се включи и британският „Скотланд ярд“. Пунктове за проверка на сигурността вече има създадени около редица туристически обекта като Ватикана и Пантеона, както и на жп гари и летища. В рамките на целия следващ ден пък столицата ще е зона без полети, а всички товарни превозни средства няма да имат достъп до централната част на града. Ще бъдат затворени и няколко метростанции.
БГНЕС