Италианският премиер Паоло Джентилони
Италианският премиер Паоло Джентилони / БГНЕС, архив
Лидерите на Европейския съюз искат да "рестартират Европа" с фокус върху сигурността и работните места, когато се съберат в Рим след две седмици да празнуват 60-годишнината от подписването на основополагащия договор на съюза, каза днес премиерът на Италия, цитиран от Ройтерс.
 
Европа има много причини да се гордее със себе си, каза Паоло Джентилони и изрази увереност, че тя ще заличи травмите от продължителната икономическа и миграционна криза и от британското решение за напускане на ЕС.
 
Юнкер: Европа на няколко скорости няма да създаде нова Желязна завеса

"Всички лидери проявиха интерес този повод да се използва за рестартиране на Европа", каза той пред репортери в Рим след редовната среща на върха на ЕС в Брюксел.
 
27 държавни и правителствени ръководители на страните членки ще бъдат на срещата в Рим. Няма да дойде само премиерът на Великобритания Тереза Мей. Като страна домакин на юбилейните тържества Италия отговаря за подготовката на проекта за документ, който ще изложи приоритетите на ЕС за следващите 10 години.
 
Юнкер казва, че ще настоява за Европа на различни скорости

В момента над текста работят дипломати, но лидерите на ЕС се споразумяха днес в Брюксел, че той ще се фокусира върху четири главни области: сигурност, растеж, социални въпроси и глобалната роля на ЕС.
 
Джентилони каза, че Римската декларация ясно ще посочи, че онези страни членки, които искат да напредват в повече сфери заедно, ще могат да правят това, дори ако някои предпочитат да не се интегрират със същата скорост. Няма обаче да се споменава за Европа на различни скорости, каза високопоставен служител на ЕС, защото това можело да разочарова някои източноевропейски страни, които имат по-слабо желание да предават национални пълномощия на Брюксел.
 
Доналд Туск призова Полша "да не руши мостовете" с ЕС

Италианският премиер посочи сигурността и миграцията като теми от най-висок приоритет в близките години.
БГНЕС