/ Guliver/Getty Images
Полският премиер Беата Шидло отхвърли плановете за развиване на взаимоотношенията между страните от ЕС на различни скорости, ден след като Брюксел нанесе удар върху властите във Варшава с преизбирането на Доналд Туск за председател на Европейския съвет.

„Ние не сме съгласни с каквито и да е било разговори за Европа на няколко скорости“, каза Шидло на пресконференция след днешната срещата върха в Брюксел.

Полша гневна заради Туск, отказа да подпише декларацията от срещата на върха в Брюксел

Министър-председателят също така посочи, че Полша няма да позволи на държавите от „стара“ Европа да извършва шантаж с пари, допълвайки, че спазването на европейските норми не може да се купи с пари. Това заяви тя в отговор на въпрос във връзка с изказване на френския президент Франсоа Оланд по време на вчерашния спор за избирането на Туск, против когото застана неговата родина Полша. Според разпространената информация Оланд е казал „правилата са ваши, но средствата са наши“.

Доналд Туск призова Полша "да не руши мостовете" с ЕС

Шидло посочи, че няма намерение да „коментира сериозно президент с четири процента подкрепа“ в родината си. „Ако лидерите на ЕС смятат, че може да шантажират с пари, то пред Европейския съюз има тъжни перспективи. Не може на държави в нашия регион да се гледа като на страни, които трябва да са благодарни за членството в ЕС“, допълни още тя, посочвайки, че „формулировки от този вид задълбочават конфликтите“.

В края на изказването си тя заяви, че трябва вече да се остави темата с преизбирането на Туск и вместо това да се обсъждат нещата, които са „много по-важни“, а именно реформа на ЕС.
БГНЕС