Доналд Туск
Доналд Туск / БГНЕС
Правителството на Полша отказа официално да подкрепи заключителната декларация на лидерите на ЕС от срещата на върха в Брюксел, предаде ДПА. Така Варшава изрази недоволството си от преизбирането на Доналд Туск за председател на Европейския съвет, срещу което тя възразяваше.
 
"Според мен е очевидно, че полското правителство реши по политически причини да наложи вето, или да не се съгласи с никое от заключенията, независимо от тяхното съдържание", каза Джоузеф Мускат - премиерът на Малта, която е ротационен председател на ЕС.
 
"Трябва да продължим да работим, за да ги върнем обратно в лоното. Това е политически сигнал и решение, което те са взели", добави той.

Доналд Туск призова Полша "да не руши мостовете" с ЕС
 
Заключенията от срещите на върха на ЕС обикновено нямат юридически обвързваща сила, но се смятат за политическа декларация за намерения от страните членки на ЕС, посочва ДПА.

Решението на лидерите на ЕС да преназначат поляка Доналд Туск за председател на Европейския съвет поставя въпроси за единството на съюза, каза по-рано говорителката на управляващата в Полша партия "Право и справедливост", цитирана от Ройтерс.
 
"Следва да се запитаме дали Европейският съюз може да остане единен и дали тази ситуация няма да доведе дотам, че мнението на лидерите на отделните страни членки да има слабо значение", каза Беата Мазурек.

Туск остава начело на Европейския съвет въпреки възраженията на Полша
 
Правителството на "Право и справедливост" силно се противопостави на преназначаването на Туск, който е тясно свързан с центристката опозиция на сегашното полско правителство, за втори 5-годишен мандат на един от трите най-влиятелни поста в ЕС.
 
Още при пристигането си в Брюксел за срещата на върха, на която Туск бе утвърден за втория си мандат, полската премиерка Беата Шидло, цитирана от Асошиейтед прес, каза, че е нечувано председателят на Европейския съвет да бъде утвърден без съгласието на неговата собствена страна. Всички останали страни членки обаче гласуваха за Туск и Полша остана в пълна изолация по въпроса. Така вторият му мандат стана факт.

Меркел: Преизбирането на Туск ще е признак на стабилност
 
"Не виждам как една страна може да бъде против това решение, когато всички други го подкрепят", каза френският президент Франсоа Оланд.
 
В първо изявление след вота на европейските лидери тази вечер самият Туск каза, че съзнава "парадокса" да бъде преизбран за председател на Европейския съвет въпреки опозицията на родната му страна. "Вашето решение свидетелства за нашето единство. Ще работя с всички вас без изключение, защото съм наистина отдаден на единна Европа", каза той, обръщайки се към тях.

А премиерът на Малта Джоузеф Мускат, който председателстваше гласуването, се обърна към Туск, след като резултатът стана известен: "Вие сте силен човек със силни проевропейски убеждения и ние сме уверени, че дори и след това, което стана днес, ще работите с всеки един от нас".
 
Задълженията на председателя на Европейския съвет включват ръководене на неговите заседания, координирането на работата на страните членки, така че те да действат с възможно най-голямо единство на международната сцена.

Полша заплаши да блокира срещата на върха на ЕС заради Туск
 
Решението на лидерите на ЕС да преизберат Доналд Туск за председател на Европейския съвет показва, че съюзът е доминиран от Германия, каза лидерът на полската управляваща партия "Право и справедливост" Ярослав Качински, цитиран от Ройтерс и ТАСС. Той заяви това на брифинг в парламента във Варшава.
 
Според Качински европейските лидери са нарушили правилата на ЕС, номинирайки Туск за втори 2,5-годишен мандат на единия от трите най-високи поста в съюза. "Нарушено беше правилото, че високопоставени служители в ЕС трябва да имат подкрепата на собствените си страни", каза той пред журналистите. Туск, отбеляза той, "наруши нормите за неутралитет, намесвайки се радикално в полските вътрешни работи", а също така водеше неизгодна за Полша миграционна политика. Затова, добави Качински, Туск не може повече да "действа под бяло-червеното знаме" на Полша.
 
Лидерът на управляващата партия изрази разочарование от позицията на Унгария, която не подкрепи Полша на срещата на върха и също гласува за Туск. "Ние обаче разбираме колко силен беше натискът, виждаме, че ЕС върви по път, който ще го направи част от историята, ако не слезем от него", посочи той, цитиран от ТАСС.
 
В същото време Качински нарече "глупости" всякакви приказки за възможно излизане на Полша от Евросъюза заради преизбирането на Туск начело на Европейския съвет.
 
Според полския външен министър Витолд Вашчиковски преизбирането на Туск за председател на Европейския съвет е знак, че Европейският съюз е "подчинен на диктата на Берлин".
 
"Начинът, по който стана този избор, ни казва много неща за Европейския съюз и за пътя, по който е поел. Сега знаем, че ЕС е под диктата на Берлин", каза външният министър, цитиран от Франс прес. След минисрещата във Версай, на която стана ясно, че се подготвя Европа на няколко скорости, "се ражда европейско сдружение, което е силно отровно и може да навреди на редица държави", заяви Вашчиковски.
БТА