/ Guliver/Getty Images
Преизбирането на Доналд Туск начело на Европейския съвет, срещу което твърдо възразява полското правителство, ще е "признак на стабилност за целия Европейски съюз", заяви днес германският канцлер Ангела Меркел, цитирана от Франс прес.

"Днес ще вземем решение относно преизбирането на Туск като председател на Европейския съвет с нов мандат от две години и половина. Смятам, че преизбирането му ще е знак за стабилност за целия Евросъюз", каза Меркел в реч пред германските депутати.

Тереза Мей е на мнение, че Туск е работил добре като председател на Европейския съвет

Същевременно полското правителство, което е категорично против преизбирането на поляка Доналд Туск за председател на Европейски съвет, заплаши днес да провали срещата на върха в Брюксел, ако участниците в нея гласуват по този въпрос, предаде Франс прес.

Италия, Швеция и Полша срещу кандидатурата на Туск за втори мандат

"Ще направим всичко възможно гласуването да не се състои днес. Ще информираме партньорите си, че всяка среща на високо равнище ще бъде застрашена, ако бъде принудена да гласува", заяви полският външен министър Витолд Вашчиковски пред частната телевизия ТВН24.

Полша не може да подкрепи Туск за втори мандат, отсече Качински

"Предадохме на германците посланието си, че не е нужно председателят на Европейския съвет да се избира днес", добави Вашчиковски, уверявайки, че "срещите за подкрепата за кандидатите продължават".

 
БТА