/ Guliver/Getty Images
Правителствата на Италия и Швеция не подкрепят кандидатурата на Доналд Туск за втори мандат начело на Европейския съвет, заяви полският депутат Ришард Чернецки, който е и зам-председател на Европарламента.

Пред Полската телевизия той добави, че има и други правителства, които се въздържат от решение по кандидатурата на Туск.

Междувременно Туск няма подкрепа и на родната си Полша. Нейните власти нееднократно подчертаваха, че няма да подкрепят неговата кандидатура, защото Туск „не е прокарвал“ интересите на страната си в европейските институции.

Туск: ЕС да подобри положението на Западните Балкани

Самият Туск заяви по време на малтийската среща на ЕС, че е готов да продължи работа като лидер на Европейския съвет и вече е обсъдил този въпрос с европейски лидери, които са изразили подкрепа. Но така или иначе окончателното решение ще бъде взето от президентите и премиерите на страните от ЕС. Сегашният мандат на Туск изтича в края на годината.

Туск призова Русия да сложи край на насилието в Източна Украйна

Чарнецки оцени като сензация факта, че досега Туск не се е обърнал за подкрепа към полското правителство. По думите досега такъв случай не е имало в 60-годишната история на общността.
БГНЕС