Лидерът на управляващата партия Право и справедливост в Полша - Ярослав Качински
Лидерът на управляващата партия Право и справедливост в Полша - Ярослав Качински / БГНЕС, архив
Бившият полски премиер Доналд Туск не може по при никакви обстоятелства да разчита на подкрепата на Полша за втори мандат като председател на Европейския съвет, заяви водачът на управляващата партия "Право и справедливост" Ярослав Качински, цитиран от Ройтерс.

По-рано този месец Туск, стар политически противник на Качински, каза, че е готов за втори мандат и че се ползва с широка подкрепа сред лидерите в Евросъюза, които следващата седмица ще гласуват по кандидатурата му.

Италия, Швеция и Полша срещу кандидатурата на Туск за втори мандат

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск
БГНЕС, архив

"Доналд Туск е политик, който нарушава елементарните правила на ЕС", заяви на пресконференция Качински. "Човек, който нарушава подобни правила просто не може да бъде председател на Европейския съвет и не може при никакви обстоятелства да разчита на подкрепата ни - или на липса на възражения от наша страна", допълни той, като даде да се разбере, че е възможно дори Полша да гласува против кандидатурата на Туск.

Ярослав Качински
БГНЕС, архив

Качински смята Туск за морално отговорен за смъртта на брат си, бившия президент Лех Качински, който загина при самолетна катастрофа в Русия през 2010 г., докато Туск беше премиер.

Юнкер няма да се кандидатира за втори мандат като председател на ЕК

Лидерите от ЕС могат да решат кой да бъде следващият председател на Европейския съвет
или с единодушие или с мажоритарен вот, който тежи повече от всяко национално вето. Ако бъде избран за втори мандат, Туск ще играе ключова роля в преговорите за Брекзит, щом Великобритания задейства клаузата за излизане от ЕС и стане първата страна, напуснала блока.
БТА