Доналд Туск
Доналд Туск / Guliver/Getty Images
Полша заплаши да блокира срещата на върха на ЕС заради Туск
92856
Полша заплаши да блокира срещата на върха на ЕС заради Туск
  • Полша заплаши да блокира срещата на върха на ЕС заради Туск
Варшава заплаши да блокира срещата на върха на ЕС в Брюксел, ако полякът Доналд Туск бъде преизбран за председател на Европейския съвет. От полското правителство заявиха, че ще направят всичко възможно, за да отложат избора и отново напомниха, че официалният кандидат на страната е друг поляк - Яцек Сариуш-Волски. В същото време премиерът на Малта Джоузеф Мускат, който ще председателства заседанието, е категоричен, че решението за удължаване на мандата на Туск трябва да бъде взето днес. За това призова и германският канцлер Ангела Меркел.

Радев: ЕС от съюз на принципи може да се трансформира в съюз на пазарлък

Лидерите на ЕС се събират на първата си среща за 2017 година, а основната цел на форума е да бъде избран нов председател на Европейския съвет. Очакванията са, че настоящият председател Доналд Туск ще бъде преизбран, въпреки нежеланието на страната му да го подкрепи за втори мандат. Полша обаче заплаши, че ще блокира срещата, ако гласуването е днес.

Срещата на върха на ЕС в Брюксел
БГНЕС

„Ще направим всичко възможно гласуването да не се състои днес. Ще информираме партньорите си, че всяка среща на високо равнище ще бъде застрашена, ако бъде принудена да гласува“, коментира външният министър на Полша Витолд Вашчиковски.

Полските медии коментират два възможни сценария вследствие на офанзивата на Варшава против Туск.

От една страна Полша би могла да поиска избирането да стане единодушно (действащото правило изисква квалифицирано мнозинство, но принципът за единодушието е широко застъпен в работата на ЕС). Това ще попречи Туск да бъде преизбран за още две години и половина на поста.

Според другия сценарий Полша, победена при гласуването, ще откаже да подпише заключенията от срещата, което ще ги направи невалидни.

Меркел: Преизбирането на Туск ще е признак на стабилност

Германският канцлер Ангела Меркел коментира от своя страна, че преизбирането на Доналд Туск начело на Европейския съвет ще е "признак на стабилност за целия Европейски съюз".

По повод намерението на правителството на Полша да блокира избора на Туск и да отложи гласуването, премиерът на Малта Джоузеф Мускат, който ще председателства заседанието, коментира: „Има ясни правила какво трябва да се случи днес. Те не се определят нито от мен, нито от някое правителство или президент. Те са определени от договорите на Съюза. Не мога да попреча на никого да прави изказвания, нито знам какво смята да каже полският министър-председател. Но точката в дневния ред е ясна и аз ще спазвам процедурата. Решението трябва да бъде взето днес“.

Срещата на върха на ЕС в Брюксел
БГНЕС

Мандатът на бившия полски премиер Доналд Туск като председател на Европейския съвет изтича през месец май. Правителството на Полша единствено отказва да го подкрепи за следващите 2 години и половина на поста. Управляващата консервативна партия на Ярослав Качински обвини Туск, че не защитава интересите на страната и възнамерява да пренесе вътрешнополитическия конфликт на европейската сцена и издигна кандидатурата на евродепутата Яцек Сариуш-Волски. Полша няма право на вето, защото председателят на Съвета се избира с квалифицирано мнозинство, а не с консенсус.

Тереза Мей е на мнение, че Туск е работил добре като председател на Европейския съвет

Премиерът на страната Беата Шидло заяви преди срещата, че лидерите на Европейския съюз не могат да преизберат Доналд Туск на поста председател на Европейския съвет без съгласието на Полша.

Срещата на върха на ЕС в Брюксел
БГНЕС