/ Thinkstock/Getty Images
Правителството одобри българската позиция за заседанието на Европейския съвет, което ще се състои на 9 и 10 март в Брюксел, съобщи пресслужбата на кабинета. Страната ни ще бъде представлявана от президента Румен Радев.
 
По темата "Работни места, растеж и конкурентоспособност" се очаква Европейският съвет да потвърди мерките, необходими за по-нататъшно насърчаване на инвестициите, икономическия растеж и заетостта, с цел гарантиране на устойчивост на положителните икономически тенденции в европейските икономики. България ще подчертае значението на тези мерки както за устойчивостта на европейския социален модел, така и за повишаването на релевантността на ЕС за европейските граждани.
 
В частта "Миграция" ще бъде направена оценка на изпълнението на насоките, дадени на неформалната среща на държавните и правителствени ръководители в Малта на 3 февруари. Очаква се Европейският съвет да насърчи усилията за бързо прилагане на всички аспекти на всеобхватната миграционна политика на ЕС. Позицията на България е, че осигуряването на пълен контрол върху външните граници е от първостепенно значение и следва да бъде постоянен водещ приоритет на ЕС, изискващ солидарна подкрепа за държавите-членки на предна линия.
 
В частта "Външни отношения" приоритетно ще бъде обсъдена ситуацията в Западните Балкани. България ще потвърди изразяваната и до момента позиция за подкрепа на политиката на разширяване на ЕС към всички страни от Западните Балкани, но ще подчертае, че напредъкът на всяка страна следва да се основава на индивидуалните й постижения по изпълнението на необходимите критерии.
 
В рамките на Европейския съвет ще има и среща на държавните и правителствени ръководители във формат ЕС-27, чиято основна тема е подготовката на Римската декларация за бъдещето на ЕС. България е за запазване единството и целостта на Съюза, които да не се нарушават чрез диференциране на целите на интеграцията или преминаване към някакъв вид "многоизмерна Европа"/"Европа на скорости".
 
На тенденциите за фрагментиране на Съюза следва да се противодейства чрез преодоляване на различията и постигане на съгласие по общите цели, се посочва в прессъобщението.
 
В дискусията за избор на председател на Европейския съвет за периода 1 юни 2017 г. - 30 ноември 2019 г. България ще даде висока оценка на досегашния председател Доналд Туск. Позицията ни е, че в условията на безпрецентния брой кризи, пред които е изправен ЕС днес, той изпълнява успешно важната функция да бъде пазител на единството на Съюза и на неговите основополагащи принципи.
 
Това са мотиви, с които България ще подкрепи Доналд Туск за втори мандат начело на Европейския съвет.
 
Правителството е одобрило още резултатите от участието на България в редовното заседание на Съвета по образование, младеж, култура и спорт на ЕС, във формат "Образование" и в заседанието на Съвета на ЕС по икономически и финансови въпроси (ЕКОФИН).
БТА