/ БГНЕС, архив
Според него е невъзможно да се изгради Европа като континент без Русия
Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер каза, че Европейският съюз би трябвало да направи по-лесно някои държави членки да задълбочават своята интеграция в определени области, без цялата общност да следва примера им, предаде Ройтерс.
 
Юнкер каза, че следващата седмица ЕК ще представи Бяла книга с предложения по политиката.
 
ЕС - възможно бъдеще "на много скорости" след Брекзит

Идеята за Европа на различни скорости отдавна предизвиква разгорещени дебати. След гласуването във Великобритания за напускане на ЕС някои правителства искат да задълбочат споделения суверенитет с надеждата на направят общността по-ефективна, а други смятат, че Брекзит и възходът на националистически партии показва, че европейците не харесват идеята.
 
Не може някои държави от ЕС да пречат на други да напредват, заяви Юнкер

Юнкер даде ясно да се разбере, че подкрепя първия вариант. "Вече не е време, когато можем да си представяме всички да правят едно и също нещо заедно", каза той в реч пред белгийски студенти.

"Не би ли трябвало тези, които искат да се движат напред по-бързо, да могат да правят това, без да притесняват другите, като въведат по-структурирана рамка, отворена за всички? Ще настоявам за това в идните дни", каза Юнкер.
 
По думите му отбраната е област, в която някои страни членки искат да напредват по-бързо в сътрудничеството, отколкото други, отбелязва Ройтерс. Според него ЕС ще се разшири, но не по-рано от 2020 г., посочва ТАСС. "Ще се разшири ли ЕС? Да. Но не виждам нито една страна кандидатка, която да бъде готова да се присъедини до 2020 г.", заяви той.
 
Могерини поиска от САЩ да се въздържат от намеса в политиката на ЕС

По негово мнение е невъзможно да се изгради Европа като континент без Русия. "Въпреки всички проблеми, които имаме сега с Русия, е необходимо да се разбира, че без Русия не бихме изградили Европа в континентален смисъл", каза Юнкер.
 
Според него е необходимо европейците "да преосмислят европейската архитектура. "Защото е невъзможно да се продължи да се върви по сегашния път. Необходимо е да съгласуваме с нашите съседи направления, които да следва европейската архитектура", заяви той.
БТА