Белгийски политик се обяви за излизане на България от ЕС
Белгийски политик се обяви за излизане на България от ЕС / Thinkstock/Getty Images
Белгийски политик се обяви за излизане на България от ЕС
92407
Белгийски политик се обяви за излизане на България от ЕС
  • Белгийски политик се обяви за излизане на България от ЕС
Премиерът на белгийския автономен район Валония се обяви за излизане на България от ЕС, съобщава френският вестник „Монд”. Пол Маниет смята, че Полша, Унгария, Румъния и България трябва да последват Великобритания и също да напуснат общността.

Белгийският политик заяви, че след Брекзит е "желателно" да последват "Полекзит, Унгрекзит, Румекзит и Булекзит".

Френският всекидневник припомня, че валонският премиер Пол Маниет се прочу с позицията си срещу споразумението за свободна търговия между ЕС и Канада. В крайна сметка документът бе подписан, след като обаче неговият регион настоя да бъде предоговорен.

Валония: Как една белгийска провинция може да блокира споразумение на ЕС

Пред вестник „Еко" Пол Маниет посочва, че се надява на "твърди, но балансирани" преговори с Великобритания, които да стимулират страни от Централна и Източна Европа, а може би също Дания и Швеция, потенциално склонни да преговарят за търговски споразумения и партньорства, а в крайна сметка и за излизане от ЕС.

Пол Маниет не е първият белгийски политик, който се изказва критично за членството ни в ЕС. Преди дни премиерът на страната Шарл Мишел се обяви за ЕС "на две скорости", в който ядрото трябва да са държавите от еврозоната, а всички останали, сред които и България, да са периферия.

ЕС - възможно бъдеще "на много скорости" след Брекзит