/ gettyimages.com
Нашите родители и техните родители основаха ЕС с общото виждане никога повече да няма война, заявява председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер в навечерието на срещата в Рим за отбелязване на 60-годишнината от подписването на Римските договори.

Юнкер: ЕК не иска да диктува на никого нищо

Той добавя, че основателите на ЕС са били дълбоко убедени, че премахването на бариерите, съвместната работа, а не един срещу друг, ги прави по-силни. Историята показа, че са прави. За 60 години ценностите, върху които е изграден ЕС, не са се променили - мирът, свободата, търпимостта, съпричастието и върховенството на закона ни обвързват и обединяват, добавя Юнкер.

Юнкер: Терористите се провалиха, защото защитихме демокрацията с решимост

Той призовава тези завоевания да не се приемат за даденост. Нашите демокрация, многообразие и независима и свободна преса, са основите, които поддържат силата на Европа. Нито един човек или институция не са над закона. ЕС направи живота ни по-добър. Засега всички пътища водят към Рим. След Рим и независимо с какво е постлан, ще има само един път напред - на европейското единство, заявява председателят на ЕК.

Юнкер: Връщането на смъртната присъда в Турция затваря врата й към ЕС

Римските договори, подписани от шестте държави, основали ЕС, са в основата на обединението на континента около ценностите за съпричастие, демокрация и върховенство на закона, отбелязва ЕК. Единният пазар осигурява свобода на движението, икономически растеж и благоденствие за 500 милиона граждани. Единният пазар в Европа е най-голямото търговско обединение в света и най-големият донор на хуманитарна помощ и помощ за развитие.
БТА