/ Guliver/Getty Images
ЕК не иска да диктува на никого нищо, заяви председателят на комисията Жан-Клод Юнкер пред Европейския парламент в Страсбург по повод предложените от него пет посоки за бъдещото развитие на ЕС.

За пръв път открито той се обяви срещу една от предложените възможности - от ЕС да остане само единният пазар. ЕС е повече от търговия, икономика и валута, коментира Юнкер.

Юнкер представи посоките за развитие на ЕС до 2025 година

Той повтори, че предложенията му, очертани в Бялата книга, не целят да издигнат нова Желязна завеса между Изтока и Запада. Юнкер посочи, че предложенията не целят и развитието на Европа "на две скорости".

Юнкер: Европа на няколко скорости няма да създаде нова Желязна завеса

Бях скандализиран от изявленията на Турция по отношение на Холандия, заяви Юнкер. ЕС няма да се присъединява към Турция, Турция се стреми към членство в ЕС, отбеляза той.

ЕС призовава за успокоение на обстановката между Турция и Холандия

Трябва сами да се погрижим за собствената си отбрана, трябва да повишим отбранителните си разходи, заяви председателят на ЕК. Доналд Тръмп не е първият президент на САЩ, който иска това от нас. Подписали сме договореност в Уелс и трябва да я спазим. Но сигурността не е свързана само с разходи за отбрана, а и с осигуряването на средства за развитие за държави извън ЕС, посочи Юнкер.
БТА