Владимир Путин на почивка в Сибир за 67-ия си рожден ден
Владимир Путин на почивка в Сибир за 67-ия си рожден ден / БГНЕС
Русия подкрепя усилията на Движението на необвързаните за изграждане на многополюсен свят и развиването на равноправен диалог и сътрудничество между държавите, основани на "общопризнати правни норми и отчитането на законните интереси на партньорите". Това се казва в приветствено обръщение на руския президент Владимир Путин към участниците в срещата на високо равнище на Движението на необвързаните, която се провежда днес в Баку, Азербайджан, предаде ТАСС.
 

Путин и Ердоган си стиснаха ръцете за исторически меморандум


По думите на Путин форумът протича в сложна международна обстановка, когато на много места в света се наблюдава ескалация на въоръжени конфликти, което затруднява намирането на решение за много проблеми, вкл. бедността и глада. В обръщението си президентът на Русия изразява увереност, че по-нататъшното задълбочаване на сътрудничеството между Русия и Движението на необвързаните ще спомогне за укрепването на стабилността и сигурността в регионален и глобален мащаб.
 

След 6 часа: Приключи срещата между Путин и Ердоган (СНИМКИ/ВИДЕО)


Движението на необвързаните е международна организация, обединяваща страни, които не участват във военни и политически блокове. В нея сега членуват 120 страни, а 17 държави и 10 международни организации имат статут на наблюдател. През 1970 г. беше въведен статут на гост, който дава право на участие във всички срещи и мероприятия на организацията с открит характер. Русия има такъв статут от 1995 г., отбелязва агенцията.