/ БГНЕС
Той бе направен публично достояние след продължителни разговори
Президентът на Русия Владимир Путин и турският му колега Реджеп Тайип Ердоган си стиснаха ръцете за 10-точков меморандум за Сирия, който беше наречен от руския лидер "много важен, ако не и решаващ", а турският глава го описа като "исторически", предаде БГНЕС.

Той бе направен публично достояние след продължителни разговори в руския черноморски курорт Сочи във вторник.

Ердоган: Руски и турски военни съвместно ще патрулират в Сирия

Русия и Турция се договориха да осигурят изтеглянето на кюрдските сили от районите в близост до границата на Сирия с Турция и да започнат съвместни патрули.

Турция поема контрола над "безопасна зона" в Сирия с дължина около 120 километра и дълбочина 32 километра и споразумението запазва това като "статукво".

В споразумението се казва, че всички "елементи и техните оръжия" на милицията ОЗН ще бъдат премахнати от стратегическите градове Манбидж и Тал Рифаат в Северна Сирия.
"Всички терористи на ОЗН в Тал Рифаат и Манбидж ще бъдат изведени извън този регион, заедно с тяхното въоръжение", каза Ердоган.

След 6 часа: Приключи срещата между Путин и Ердоган (СНИМКИ/ВИДЕО)

Русия и Турция ще започнат съвместни усилия за „улесняване на завръщането на бежанците по безопасен и доброволен начин“. В Турция има 3,6 милиона сирийски бежанци.

В меморандума се съобщава, че страните подкрепят процеса на мирните преговори, започнати от Турция заедно с Русия и Иран, за да намерят "трайно политическо решение" на конфликта.