/ БГНЕС
Турция и Русия постигнаха споразумение за напрежението в сирийския град Идлиб, съобщава ТАСС. Това стана ясно на срещата на президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган и неговия руски колега Владимир Путин в Москва днес.

Турският президент съобщи, че на срещата е договорено прекратяване на огъня в Идлиб от 00:00 ч. в петък, съобщава РИА Новости.

Москва и Анкара са постигнали споразумение да създадат коридор за безопасност в провинция Идлиб в района на сирийската магистрала М4. "Страните се договориха да се създаде защитен коридор на шест километра на север и на шест километра южно от магистрала М4. Конкретните параметри за функционирането на коридора за безопасност ще се договорят от министерствата на отбраната на Руската федерация и Турската република в рамките на седем дни", се казва в съобщението.

ЕС подготвя нова помощ от 500 милиона евро за мигрантите в Турция

"На 15 март 2020 г. ще започне съвместен руско-турски патрул по магистрала М4 от селището Трумба, на два километра западно от Саракиб, до селището Айн ал-Хабр", се казва в документа, оповестен от руския външен министър Сергей Лавров.

„Тесните лични взаимоотношения между лидерите на Руската федерация и Турция ни позволяват да намерим общи подходи за решаване на международните проблеми“, каза Путин. Той допълни, че преговорите за Сирия са завършили в позитивна посока.

Приключи срещата на четири очи между Путин и Ердоган в Москва

Русия и Турция са намерили приемливи решения на проблема в сирийския Идлиб, каза още Путин. „Русия и Турция договориха документ за съвместно урегулиране на ситуацията в Сирия“, каза Путин. "По време на нашите преговори постигнахме съгласие за съвместен документ, чиито разпоредби ще бъдат обявени от външните министри. Той определя решенията, които ние, заедно с президента на турската република г-н Ердоган, разработихме по време на днешните повече от шест часа консултации", каза Путин.

Споразумението на руско-турската среща на върха в Москва трябва да сложи край на страданията на цивилни хора в Сирия, очаква Путин.

Ердоган упрекна гърците, че се опитват да давят мигрантите

„Преговорите с Ердоган не бяха лесни, но завършиха положително“, допълни руският президент.

Ердоган каза от своя страна, че е поканил Путин да посети Турция. Двете страни заявиха, че потвърждават ангажимента си към сирийския суверенитет.
БГНЕС