/ iStock/Getty Images
Европейската комисия подготвя нова допълнителна помощ от 500 милиона евро за сирийските бежанци в Турция, както и редица други мерки, за да облекчи напрежението с Анкара, каза източник от ЕС, цитиран от Франс прес.

Отпускането на 500 милиона евро е в допълнение към 6-те милиарда, отпуснати в рамките на сключено през 2016 г. споразумение за финансиране на програмите, изпълнявани от неправителствени организации в полза на около 3,7 милиона сирийски бежанци в Турция, обясни източникът.

Фронтекс праща до седмица 100 служители заради мигрантския натиск

Европейската комисия предлага освен това да улесни издаването на визи на турски граждани.

Европейският първи дипломат Жозеп Борел съобщи вчера по време на визитата си в Анкара, че е деблокирана спешна помощ от 170 милиона евро "за най-уязвимите в Сирия". Това финансиране не се включва в 500-те милиона помощ за мигрантите.

Ердоган пред Борисов: Ситуацията с бежанците е заради неизпълнени ангажименти на ЕС (ВИДЕО)

От 6-те милиарда помощ вече са отпуснати 4,7 милиарда, а 3,2 милиарда от тях вече са изплатени, според Европейската комисия.

Тези мерки целят да успокоят Анкара, която реши да пусне мигранти и бежанци, които са на нейна територия, към Европа, за да получи нова подкрепа от ЕС. След като Анкара оповести намерението си, десетки хиляди мигранти се струпаха на границата с Гърция.

"Ако европейските държави искат да разрешат проблема, трябва да подкрепят турските политически и хуманитарни решения в Сирия", заяви вчера турският президент Реджеп Ердоган. ЕС отхвърли категорично изнудването чрез мигрантите от страна на Турция.
БТА