/ iStock/Getty Images
Украинското държавно бюро за разследване внесе в съда обвинителен акт срещу бившия проруски президент на Украйна Виктор Янукович и бившия премиер Николай Азаров по обвинения в държавна измяна и подпомагане на Русия за извършване на подривна дейност срещу Украйна, предаде агенция Укринформ, като се позова на изявление на неговата пресслужба.

Според разследващите през 2010 г. бившият президент е получил указания от руското ръководство да удължи пребиваването на руския Черноморски флот в Крим и Севастопол. Според основните споразумения, подписани от Украйна и Русия през 1997 г., този срок трябваше да изтече през 2017 година.

В резултат на престъпните действия на тогавашното украинско ръководство Русия е увеличила броя на своите войски и военна техника в автономната република Крим и Севастопол. След това врагът е използвал тези сили, за да окупира през 2014 г. полуострова.

Разследването също така документира щети на стойност над 1,08 трилиона украински гривни (29,5 милиарда долара), нанесени на държавата от тогавашното ръководство на Украйна.

На бившите украински държавни ръководители са повдигнати обвинения за държавна измяна и подпомагане на Руската федерация в извършването на подривна дейност срещу Украйна. Генералната прокуратура осъществява процесуален надзор.

През април 2023 г. украинският Конституционен съд започна процедура по делото за конституционността на споразумението за пребиваването на руския Черноморски флот на територията на Украйна от 21 април 2010 година.
Светослав Танчев/БТА