/ iStock
САЩ разработват алтернативни източници за енергийни доставки в Европа в случай на намаляване на износа от Русия, съобщи CNN като се позова на Белия дом.

Администрацията на Байдън прави планове за извънредни ситуации, за да подкрепи енергийните доставки на Европа, ако евентуална руска инвазия в Украйна създаде недостиг на газ и разтърси световната икономика, заявиха висши служители на администрацията.

Русия започна военни маневри край Украйна и в анексиран Крим

Американските служители водят разговори с редица страни и компании в Европа, Близкия изток, Северна Африка и Азия относно засилване на производството на втечнен природен газ за стария континент в случай на избухване на война, която да постави под риск енергийните доставки.

„Ние работим със страни и компании по целия свят, за да осигурим непрекъснатост на доставките и да смекчим всякакви ценови шокове, които могат да дойдат от недостиг на газ", заяви един от висшите служители на администрацията.

Военният министър: Няма струпване на войски на НАТО в България

Другият високопоставен служител заяви, че САЩ има готовност заедно с техните съюзници да наложат ограничения за експортен контрол срещу Русия, ако тя нахлуе в Украйна.
CNN