/ iStock/Getty Images
Струпване и разполагане на войски на НАТО или на която и да е друга държава в България няма. Това заяви бившият служебен премиер и настоящ министър на отбраната Стефан Янев в ресорната парламентарна комисия, където отговаря на актуални въпроси.

Решение на българското правителство за такъв тип движение, струпване или разполагане на войски на НАТО на българска територия няма”, каза още той.

Премиерът свиква спешно Съвета по сигурността заради напрежението около Украйна

Вчера Алиансът съобщи, че съюзниците от НАТО имат готовност да пращат повече кораби и изтребители в подкрепа на силите за възпиране и отбрана в Източна Европа заради напрежението в Украйна. От своя страна Кремъл обвини Съединените щати и НАТО, че засилват това напрежение. На този фон миналата седмица името на страната ни беше замесено заради искането на Русия за изтегляне на войските на НАТО от България и Румъния. НАТО, обаче, отхвърли това искане. Днес премиерът Кирил Петков свиква спешно Съвета по сигурността заради ситуацията НАТО-Русия-Украйна. Междувременно по-рано той гарантира, че страната ни ще заеме отговорна национална позиция, която ще бъде базирана на пълен анализ от всички специализирани служби. "Ще бъдем конструктивен партньор в рамките на НАТО и ЕС", допълни той.

Петков за ситуацията с Украйна: Явно напрежението се вдига, ще вземем отговорна позиция

На комисията министър Янев призова още веднъж да се намали напрежението, да се спре с четенето на чужда преса и със спекулациите. Като уточни:

„Изборът на България да бъде част от НАТО е дълбоко осъзнат. Ние сме отговорни към българското общество, че не сме обяснили ясно, че изборът България да бъде част от тази колективна система за сигурност и защита е, че по този начин си позволяваме да харчим по-малко за собствената си отбрана, защото я съвместяваме с държави, които споделят същите ценности и правим обща отбрана", допълни той. 

Решението за допълнителни сили на НАТО в България тепърва предстои и ще се вземе през февруари на среща на министрите на отбрана, като се зачете националният интерес на всяка от страните членки, увери военният министър.

Що се отнася до испанските и нидерландските самолети, които трябва да дойдат на наша територия, това решение е взето още преди няколко години и и свързано с "Air Policing".

Министерството на отбраната: Вариантите за отговор на НАТО се обсъждат на военно-техническо ниво

По думите му, нито Русия, нито друга държава се кани да напада България и не очакваме да има инвазия на българска територия. "Говорим за тип мерки, които са за демонстрация на единството на НАТО и за търсене и даване преди всичко на шанс на дипломацията", посочи Янев.

"Нека не бъдем българофоби и да разсъждаваме спрямо българския национален интерес", посочи той. 

Позицията на България, когато бъде изготвена, когато бъде взето решение на Министерски съвет ще бъдете информирани. Ако започнем всички да говорим за позицията на България, всеки от нас има различно мнение. Така че спокойно, като бъде взето решение, ще бъдете информирани вие и българските граждани“, това заяви министър Янев след края на ресорната комисия