Премиерът помоли опонентите си "да не се упражняват за политика", тъй като се касае за национален интерес
Страната ни ще заеме отговорна национална позиция, която ще бъде базирана на пълен анализ от всички специализирани служби. Това заяви пред медиите премиерът Кирил Петков, който днес свиква спешно Съвета по сигурността заради напрежението НАТО-Русия-Украйна. 

Вчера Алиансът съобщи, че съюзниците от НАТО изпращат повече кораби и изтребители в подкрепа на силите за възпиране и отбрана в Източна Европа. Кремъл обвини Съединените щати и НАТО, че засилват напрежението. На този фон миналата седмица името на страната ни беше замесено заради искането на Русия за изтегляне на войските на НАТО от България и Румъния. НАТО отхвърли това искане.

"Явно напрежението се вдига, но не бих казал, че дрънчи на война. Моята преценка в този момент е, че ескалацията се вдига, но ние искаме деескалация. Ще бъдем конструктивен партньор в рамките на НАТО и ЕС", заяви министър-председателят Кирил Петков. 

Премиерът свиква спешно Съвета по сигурността заради напрежението около Украйна

Оттук нататък Съветът по сигурността ще бъде основен орган за вземане на решения, когато става въпрос за сигурността, подчерта Кирил Петков.

"Представители на абсолютно всички служби за сигурност ще бъдат на срещата, както и военният министър. Искам да чуя всички мнения, за да вземем общо решение и да излезем с точна препоръка към Министерския съвет. Минаваме абсолютно институционално, с пълна прозрачност, но и с ясни информации", каза той и допълни: "задачата на днешната среща е да се анализира изцяло обстановката. Второ - да дадем препоръки към Министерския съвет за утрешното заседание". Премиерът заяви, че препоръката на Съвета ще стигне и до Народното събрание, което предстои да заседава извънредно по темата.

Той заяви, че ще бъде взета най-отговорната национална позиция, която ще е взета на база пълен анализ. „Сигурен съм, че тя ще съответства изцяло и ще оптимизира българския интерес. За нас най-важното е да сме сигурни, че решенията, които взимаме, са национално отговорни”, каза още той.

Според Петков не се налага свикване на Консултативния съвет по национална сигурност при държавния глава, тъй като Съветът по сигурността, който е на пряко подчинение на министър-председателя, ще анализира състоянието на системата за защита на националната сигурност. Премиерът изрази надежда след днешното заседание и информацията от службите за сигурност да има "ясен прочит на ситуацията".

Радев: Настояването на Русия за изтегляне на силите на НАТО от България е неприемливо

По въпроса за засиленото присъствие на корабите и самолетите на НАТО, Петков обясни: "Това не е някаква извънредна ситуация, а част от решението през 2016 г. за засилен "Air Policing" на НАТО, но това е в тази рамка. Днес ще обсъдим точно обстановката", допълни премиерът.

Премиерът се обърна и с призив към опонентите си: „Не е време да се упражнявате за политика. В момента имаме национален интерес. Нещата, които трябва да се говорят, са на база истински анализи, а не на някакви пиар кампании”, категоричен бе министър-председателят.

Министерството на отбраната: Вариантите за отговор на НАТО се обсъждат на военно-техническо ниво