От партията настояват за извънредно заседание на парламента
Партия ГЕРБ внася в парламента 59 подписа на народни представители с искане за свикване на извънредно заседание в НС заради нарастващото напрежение в Украйна. Днес Алиансът съобщи, че съюзниците от НАТО изпращат повече кораби и изтребители в подкрепа на силите за възпиране и отбрана в Източна Европа. Кремъл обвини Съединените щати и НАТО, че засилват напрежението. На този фон миналата седмица името на страната ни беше замесено заради искането на Русия за изтегляне на войските на НАТО от България и Румъния. НАТО отхвърли това искане.

НАТО засилва военното присъствие в Източна Европа

"Само преди малко на сайта на НАТО излиза, че съюзниците в НАТО поставят силите си в бойна готовност и изпращат допълнителни подкрепления в Източна Европа заради агресивното поведение на Русия", посочи лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов по време на извънреден брифинг пред медиите и допълни: "Информираме се от чуждестранни източници".

"Логичен е въпросът - когато НАТО е в пълна бойна готовност, в какво състояние е българската армия. До момента сме чули 3 изявления - на министър-председателя Кирил Петков, което беше по средата, на външния министър, което беше остро, и на военния министър Стефан Янев, което беше уклончиво. А пък коментарите на част от коалицията са, че това са лични мнения. Давано ли е, искано ли е разрешение за съюзническа бойна техника на територията на България", коментира лидерът на ГЕРБ и посочи, че днес се провежда Съвет на външните министри на Европейския съюз, посветен на казуса Русия-Украйна, само че страната ни е представена от зам.-министър, а не от министър.

Петков: България е суверенна държава и отдавна сме направили своя избор, ставайки член на НАТО

Борисов попита какво е по-важно, когато НАТО е в бойна готовност и се прехвърлят войски. „На последно място е газът. Това са стомани, метали, доставките ще бъдат нарушени, с тези кораби, пък, в Черно море - туризма го забравяме”, коментира още лидерът на ГЕРБ.

"Моят астрален близнак – президентът на Румъния, свика Консултативен съвет. 15 минути след това изрази мнение. Ние към този момент не знаем може ли да осъмнем в състояние на война, какво се случва и не знаем дали сме въвлечени, или не. Аз съм върл противник на войната, особено в такава близост до нас", заяви Борисов. 

Кремъл: НАТО засилва напрежението с разполагането на военни сили в Източна Европа

"Най-активна трябва да е позицията на президента, премиера, външен министър и министър на отбраната. С ясни позиции. На място. В Брюксел. Но мълчание... Външният ни министър да не отиде на съвета днес! Каква по-важна работа има, не знам. Затова ние внасяме 59 подписа на народните представители за извънредно заседание на парламента. Ние като парламентарна република трябва да дадем ясен мандат на правителството, на министрите, да бъдем по-единни отвсякога, за да защитаваме нашата сигурност и интереси", каза още лидерът на ГЕРБ. 

По думите му, на нашата граница "се дрънкат оръжия" и трябват бързи и спешни действия и ясна позиция. Според него българското общество трябва да получи отговори на всички тези въпроси.

„Ние сме член на НАТО и бойната готовност на НАТО означава бойна готовност и за нас. Знам, че по закон българската армия се привежда по друг начин. Но когато нашите съюзници са така, ние какво правим?! Правим се, че няма проблем, че не забелязваме, не участваме в решението. Тотална международна изолация”, заяви Борисов.

Малко след изявлението на партия ГЕРБ стана ясно, че министър-председателят Кирил Петков свиква Съвета по сигурността. Заседанието е насрочено за 25 януари от 16:30 ч. Участниците ще обсъдят напрежението около Украйна и плановете на съюзниците в НАТО да укрепят източния фланг на Алианса.

Свикват Национален съвет по сигурността