/ iStock/Getty Images
Кремъл обвини Съединените щати и НАТО, че засилват напрежението, след като военният блок заяви, че укрепва източната отбрана на Европа на фона на кризата в Украйна, съобщи АФП.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че Вашингтон и НАТО ескалират напрежението чрез "информационна истерия" и "конкретни действия", като добави, че рискът от офанзива на украинските войски срещу проруските сепаратисти е "много висок".

"Искам да подчертая, че всичко това не се случва заради това, което правим ние, Русия. Всичко това се случва заради действията на НАТО и Съединените американски щати и заради информацията, която те разпространяват", подчерта Песков.

Той отбеляза, че активността на НАТО в близост до руските граници не може да бъде игнорирана от руските военни.

"Подобни действия и засилената активност на НАТО в близост до нашите граници не могат да бъдат пренебрегвани от нашите военни, които отговарят за сигурността на страната ни", посочи говорителят на Кремъл.

Той обаче предложи въпросът дали участието на кораби от Балтийския флот в учения може да се разглежда като реакция на преразпределението на силите на НАТО в Източна Европа и балтийските държави, да бъде отправен към Министерството на отбраната.
 
"В момента тече процес на учения, маневри и военно строителство, който никога не е спирал и ще продължи", подчерта Песков.

 
БГНЕС