/ iStock/Getty Images
Белгийските въоръжени сили са "в пълна бойна готовност" заради напрежението между Русия и Украйна, съобщават днес местни медии, като се позовават на изявление на белгийския началник на отбраната адмирал Мишел Хофман.

Адмиралът уточнява, че звената от белгийските въоръжени сили, предвидени за участие в действия на НАТО, трябва да бъдат готови в пълна степен. По неговите думи това не означава, че ако обстановката се развие неблагоприятно, белгийските сили ще бъдат разгърнати. Хофман пояснява, че военните преразглеждат плановете си за действие и тази оценка е свързана с осигуряването на боевата готовност на съответните подразделения.

Руската заплаха по украинската граница ни тревожи много, допълва адмиралът. Той съобщава, че миналата година в Северно море движението на корабите на руските военноморски сили се е повишило с 30 на сто.

Това ни засяга от политическа, дипломатическа и военна гледна точка, има отношение на стратегическо и тактическо равнище, обяснява Хофман. По неговите думи, за разлика от случаите досега, когато войските се подготвят за участие в операция на НАТО или в коалиционни действия, днес се налага да се предвидят дейности за съвместна отбрана при много интензивен сблъсък. Трябва да разполагаме с подходящите сили, подготвени и способни на издръжливост, които не губят способността да се преместват и да се свързват с командването, готвим се за намеса в конфликт между две враждуващи страни, обобщава адмиралът.
БТА