/ iStock/Getty Images
От 16 август и преболедувалите от COVID-19, наред с ваксинираните, ще могат да посещават откритите пространства на баровете и ресторантите в Северна Македония, каза министърът на здравеопазването на страната Венко Филипче, цитиран от МИА.

Преболедувалите ще трябва да представят медицинско удостоверение, че са оздравели през последните 45 дни.

"Вярвам, че всички сме наясно, че тези мерки имат за цел да предпазят здравето на хората. Такива мерки се налагат и във всички развити страни в Европа и света. Те включват представяне на сертификат за ваксинация, единственото ограничение е организирането на сватби и тържества на закрито заради трудностите при налагането на (здравните) протоколи", каза Филипче пред журналисти в Охрид.

Той съобщи, че броят на новите случаи на COVID-19 и на хоспитализациите нараства бързо и ситуацията може да стане критична през следващите няколко седмици. Министърът обаче увери, че здравната система е подготвена за нова вълна.

Новите случаи се увеличават особено бързо в няколко града - Тетово, Гостивар, Кичево и Куманово. Там отделенията в болниците се запълват и някои от пациентите се прехвърлят в Скопие.

Според анализите най-много случаи се регистрират в градовете, където процентът на ваксинираните е нисък, т.е. около 20-23 процента. От друга страна например в Охрид, където са ваксинирани над 50 процента от пълнолетните граждани, има по-малко от десет хоспитализирани пациенти.

От 3497 положителни проби за COVID-19 през последната седмица в Северна Македония 3047 са били на неваксинирани хора, каза още Филипче. Това означава, че едва десет процента от новите случаи са на ваксинирани, като тези от тях, които се е наложило да бъдат хоспитализирани, са в стабилно състояние.

Освен това според анализи, направени преди седмица, около 40 процента от новите случаи са присъствали на някакъв вид тържество.

Филипче каза, че ваксинацията в страната се развива добре. Около 8000 граждани дневно получават първа доза от ваксините. Министърът на здравеопазването на Северна Македония заяви още, че има достатъчни количества ваксини, като предстои получаването на дарение на ваксини на компанията "BioNTech/Pfizer" от България.
БТА