Петро Порошенко
Петро Порошенко / БГНЕС
Украинският президент Петро Порошенко предупреди за опасността от всякакви опити за успокояване на Русия чрез безпринципна сделка с нея за съдбата на Украйна, предаде Асошиейтед прес.
 
"Чувам все по-настойчиви призиви за задоволяване на руските апетити поне в някаква степен. Движение в тази посока би било наивно, погрешно и много опасно", подчерта Порошенко пред участниците в Мюнхенската конференция по сигурността.

Русия няма да върне на Украйна контрола над Крим
 
Украинският президент даде да се разбере, че страната му "никога няма да позволи нейната съдба да бъде решена без собственото й участие".
 
Мнозина в Европа са загрижени от позицията на САЩ към Русия при правителството на новия президент Доналд Тръмп, отбелязва АП.
 
Порошенко каза, че е получил уверения от новия държавен секретар на САЩ Рекс Тилърсън, че Западът е единен по този въпрос.

САЩ запазват санкциите срещу Русия до връщането на Крим на Украйна
 
"За нас е много важно членовете на трансатлантическия съюз да бъдат солидарни. Алиансът трябва да продължи да притиска Русия със санкции, за да я застави да изпълни условията на Минските споразумения", заяви украинският президент, цитиран от ТАСС.
 
Според него Киев е "демонстрирал много повече желание за мир, отколкото е получил в отговор". "Единственият грях на Украйна е, че ние решихме да бъдем независими, да се ръководим от демократичните ценности", а Русия иска да накаже Украйна за това, изтъкна Порошенко.
 
Украинският президент се похвали, че за две години и половина в страната са извършени повече реформи, отколкото за предишните 20. В същото време той призна, че реформите вървят много трудно и са непопулярни.
БТА