САЩ запазват санкциите срещу Русия до връщането на Крим на Украйна
САЩ запазват санкциите срещу Русия до връщането на Крим на Украйна / Thinkstock/Getty Images
Свързаните с Крим санкции на САЩ ще се запазят, докато полуостровът не се върне под контрола на Украйна, заяви постоянната представителка на САЩ в ООН Ники Хейли. "Крим е част от Украйна. въведените от нас санкции във връзка с Крим ще се запазят, докато Русия не върне контролът върху полуострова на Украйна”, заяви Хейли в своето първо изказване в Съвета за сигурност на ООН.

САЩ облекчиха някои от санкциите срещу Русия?

Новата американска представителка със съжаление отбеляза, че при първата си реч „е длъжна да осъди агресивните действия на Русия”. „Не трябва да бъде така. Ние наистина искаме по-добри отношения с Русия. Въпреки това, плачевната ситуация в източната част на Украйна изисква ясно и сериозно осъждане на действията на Русия”, заяви Хейли на заседанието. В четвъртък Съветът за сигурност провежда открито заседание по ситуацията в източната част на Украйна, която се влоши значително през последните дни.

ЕС ще отмени санкциите срещу Русия, ако САЩ направят същото?

В същото време постоянният представител на Русия в Съвета за сигурност Виталий Чуркин видя положителен елемент в изказването на Хейли и изрази надежда, че ще може да работи успешно с нея.
БГНЕС